joi, 23 martie 2017

VIENA - SCHUBERT DENKMAL

Monumentul lui Franz Schubert
     Viena nu a pirdut niciodată ocazia să scoată în evidență moștenirea sa de muzică clasică. Și așa este și cu compozitorul Franz Schubert (1797-1828), un fiu al orașului, al cărui nume împodobește mai multe străzi și parcuri.
       In 1872, lui Schubert i s-a ridicat o statuie memorială în Stadtpark, statuie finanțată de către Male Voice Choir - o instituție care continuă și astăzi activitatea.
Proiectul Statuii a fost realizat de sculptorul Carl Kundmann și îl prezintă pe compzitor stând meditativ, gata să pună jos notițe făcute pe hârtie și în așteptare de a le adăuga altele care să consemneze inspirația corectă. Având în vedere el a scris sute de compoziții se presupune că nu a trebuit să aștepte mult timp.

Imagine similară

        Soclul statuii este prevăzut cu trei reliefuri, dedicate unor teme principale, imaginația muzicală, muzica instrumentală și cea vocală.
In Stadtpark Schubert se află într-o companie ilustră de personalități transpuse în monumente: este vorba de monumentele comemorative ale lui Franz Lehar, Anton Bruckner, Robert Stolz, Hans Canon, Emil Jacob Schindler și alte monumente ale unor personalități nelegate de muzică Dar, toate acestea sunt umbrite de extrem de populara statuie aurită a lui Johann Strauss Jr.
        Parcul în sine este un loc liniștit altfel cu pomi ornamentali, pajiști deschise și chiar și cu un râuleț care trece prin el. Este chiar pe marginea centrului orașului: un capăt se învecinează Schubertring parte a bulevardului gigant, care înconjoară orașul vechi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu