luni, 6 martie 2017

VIENA - GRIECHENBEISL (HANUL GRECESC)


Griechenbeisl Inn.
Griechenbeisl, adică "Hanul Grecesc" a fost menționat pentru prima dată în registrul orașului Viena, în 1447, și este unul dintre cele mai vechi restaurante ale orașului.
Acesta este situat în fostul "cartier grecesc" pe strada actuală Fleischmarkt. Cartierul a fost numit astfel deoarece la mijlocul sec.al 17-lea numeroși meseriași din Grecia și Levant s-au stabilit în jurul zonei acesteia.
In zonă s-a născut celebra baladă "Der Lieber Augustin” și a fost  loc iubit de personalități de statura celebrității lui Beethoven, Schubert, Wagner, Strauss, Brahms, de pictorii Waldmüller, Schwind, Egon Schiele, de cântărețul de operă Schaljapin (Șaliapin), de scriitorii Mark Twain, Grillparzer și Nestroy și de personalități politice, precum Karl Lueger și Graf Zeppelin. Toți au apreciat bucătăria tradițională vieneză din acest restaurant și ambientul confortabil. Autografele aplicate pe pereții faimoasei săli Mark Twain asigură pe actualii vizitatori că acele somități au trecut și au petrecut clipe plăcute acolo.
Ingustele străduțe și micile case din preajma Hanului Grecesc (Griechenbeisl) au fost un loc popular de întâlnire pentru comunitatea mică, dar relativ privilegiată al negustorilor greci. In imediata apropiere a hanului se află și celebra Biserică Ortodoxă Greacă, dedicată Trinității, dar și scaunul episcopiei. Aceasta a fost singura lucrare bisericească a lui Theophil von Hansen, arhitect al Parlamentului austriac, pe care a finalizat-o în 1861. Aceasta este una dintre cele două biserici grecești istorice din vecinătate, cealaltă fiind Griechenkirche (biserica greacă) Sfântul Gheorghe. In jurul acestei date hanul a adoptat denumirea "Griechenbeisl". 
La această stradă se poate ajunge pornind din piața Stephanplz spre nord, adică spre Canalul Dunăre, pe strada Rotenturmstrasse. Se trece de intersecția cu spațiul Hoher Markt cu renumitul ceas Ankeruhr, la stânga și de de spațiul statuii Gutemberg, la dreapta, o intersecție foarte atrăgătoare. Mai departe, continuând o ușoară coborâre, se ajunge la intersecția cu strada Fleischmarkt, strada ce conduce la Griechenbeisl și la biserica grecească de lângă ea. De lângă străvechiul han se despart niște străduțe foarte pitorești și înguste cu aspectul lor medieval. Am cercetat acest colț din vechiul oraș de mai multe ori, atrași de aspectul său deosebit, dar și de faptul că spre începutul străzii se află un magazin atrăgător de comerț cu timbre, cu o vitrină ce m-a tras cu un interes de nestăvilit. Am intrat numai odată și după unele conversații mi-am pierdut elanul. Austria nu emite multe timbre anual, dar aproape toate au în vedere istoria și valorile culturale ale țării, nu ca cele emise de România. Faptul că sunt emise în tiraje relativ mici, face ca timbrele austriece să fie mai scumpe, pentru filateliști, decât cele ale altor țări. Cu ajutorul foarte ordonat și culant al lui Tante Hilda, eu mă pot lăuda cu o colecșie austriacă foarte bogată și complectă care acoperă peste circa 130 de ani, cu unele lipsuri ce îmi provoacă dureri spirituale de filatelist înrăit.

Imagine similară
"Der Liebe Augustin", în stânga și Griechenbeisel în dreapta.
Prin gangul din stânga se trece peste un grilaj așezat peste 
o groapă unde se află un manechin jerpelit al lui Augustin. 
In acea groapă vizitatorii ce intră spre un mic restaurant 
aruncă monede.
Imagine similară
Restaurantul Griechenbeisl alăturat bisericii ortodoxe grecești,
în dreapta.

Imagine similară
Taverna Griechenbeisel - traseul de ieșire
Imagini pentru griechenbeisl restaurant
Intrarea în taverna Griechenbeisl
Imagine similară
 Griechenbeisl - semnături ale celebrităților
Imagini pentru griechenbeisl restaurant

Griechenbeisl - semnături ale celebrităților pe pereți
Imagini pentru griechenbeisl restaurant
Străduță medievală ce pornește de lângă Griechenbeisl 
Imagini pentru griechenbeisl restaurant
Terasa restaurantului Griechenbeisl și biserica grecească
Imagini pentru griechenbeisl restaurant
Biserica ortodoxă grecească - In stânga Griechenbeisl
Imagini pentru griechenbeisl restaurant
Griechenbeisl- interior

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu