joi, 23 martie 2017

VIENA - BISERICILE ORTODOXE GRESCEȘTI


Bisericile ortodoxe grecești


Biserica ortodoxă greacă Sfânta Treime (Griechenkirche zur Heiligen Dreifaltigkeit) este o Catedrală ortodoxă greacă aparținând cartierului istoric grec din Viena cea veche, în Stadt Innere. Cartierul de locuire intensă grecească a fost cunoscut un timp sub numele de "Fleischmarkt".
Din 1963 biserica a devenit catedrala și sediul Mitropoliei Ortodoxe Grecești din Austria (aparținătoare de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol și reprezentanta Exarhatului ortodox din Ungaria și din Europa Centrală).
Bisericile ortodoxe grecești s-au realizat în apropierea acestei zone ca rezultat al brevetului de toleranță din 1781 eliberat de împăratul Iosif al II-lea. Arhitectul Peter Mollner a definitivat clădirea în 1787.
Actuala clădire a este o restructurare bizantină a clădirii proiectate de Mollner în stil neo-clasic de arhitectul danez-austriac Theophil Hansen. Diplomatul greco-austriac și filantrop, Simon Sinas, a finanțat proiectul, acesta fiind unul dintr-un număr mai mare de colaborări cu Hansen atât la Viena, cât și la Atena. Catedrala a fost inaugurată la data de 21 decembrie 1858.
Pe exterior, biserica are zidărie de cărămidă cu două tonuri și arcadele aurite. Sanctuarul elaborat și ornamentat cu grije prezintă o aluzie elegantă la arhitectura bisericească barocă tipică în sudul Germaniei și Austria. O serie de fresce pentru fațadă și vestibul au fost comandate la un pictor și profesor austriac, Carl Rahl, iar altele au fost realizate de Ludwig Thiersch. Acest edificiu a beneficiat de resurse superioare față de prima biserică grecească a cartierului și a Vienei.
Când sunt întrebați despre locul unde se află Biserica Greacă vienezii vor trimite direct la clădirea mare, finalizată de Theophil Hansen pe strada actuală Fleischmarkt, stradă desprinsă, la dreapta, spre răsărit, din Rotenturmstrasse. Ceea ce majoritatea turistilor nu știu, este amănuntul că există de fapt două biserici ortodoxe grecești în centrul orașului Viena, celălaltă fiind Griechenkirche Sfântul Gheorghe aflată aproape și pe un colț ușor de observat de la biserica Hansen.
Până în momentul în care s-a construit această veche Griechenkirche, întreaga zonă urbană a fost dominată de ziduri și bastioane de fortificație spre Canalul Dunăre. Fotografiile istorice expuse în zonă dau o idee bună despre cum arăta cartierul până la demolarea zidurilor orașului. Micile străduțe și casele scunde de lângă hanul Griechenbeisel au fost un loc popular de întâlnire pentru comunitatea mică, dar relativ privilegiată, a negustorilor greci.
Odată cu intrarea în vigoare a decretului (Toleranzpatent) emis de împăratul Iosif al II-lea, în 1781, comunităților non-catolice li sa acordat dreptul de a construi biserici în Austria. Acelea erau obligate să adopte o arhitectură neutră, astfel încât să nu fie recunoscute din exterior ca biserici. Comunitățile grecești au strâns bani și mai târziu, între 1803 și 1806, au transformat un alt han din cartier, așa-numitul "Kuss den kleinen Pfenning" Inn, într-o biserică, cea cu hramul Sfântului Gheorghe. Aceasta a fost prima dintre cele două biserici greco-ortodoxe din centrul Vienei. Cea mai mare și mai importantă a fost consacrată mai târziu, în anul 1858 și ea se bucură acum de cea ma mare atenție.
După ce regulamentele de construcție au fost liberalizate, a fost construită noua biserică grecească de către Theophil Hansen. Biserica "veche" greacă a devenit mai puțin semnificativă, până când acesta a fost remodelată și extinsă în 1898. Această renovare a fost realizată cu ajutorul financiar din partea unui comerciant bogat de origine greacă, Nikolaus Dumba.
Probabil că sângele meu est-european și adânc ortodox m-a făcut să mă simt totdeauna foarte atras de acest cartier, să-i gust farmecul deosebit de cel din restul orașului.



Imagine similară
Griechenkirche

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu