marți, 31 ianuarie 2017

VIENA - SCURT ISTORIC


Viena - Scurt istoric
Istoria Vienei în calitate de capitală imperială și important oraș european este relativ scurtă. In trecut Viena a fost un fort militar roman obișnuit ridicat pe malurile Dunării, numit Vindobona. Așezarea intrată în posesiune barbară a avut de așteptat până la ridicarea dinastiei Babenberg pentru a deveni capitală ducală și un oraș cu adevarat influent. In anul 1156 moșia familiei Babenberg a fost ridicată la rangul de ducat, palatul acestui ducat fiind situat in apropiere de Am Hof în Viena. Când în familia Babenberg nu au mai existat descendenți de sex masculin au izbucnit dispute privitoare la cine ar trebui sa conducă destinele regiunii. La finalul acestor dispute a ieșit învingător, spre nemulțumirea majorității vienezilor, care-l susțineau pe Regele Otakar al II-lea de Boemia, un conte relativ necunoscut cu numele de Rudolf de Habsburg. Deși Habsburgii aveau să conducă orașul pentru următorii 640 de ani, Viena a servit doar sporadic drept capitală dinastică. Rudolf al IV-lea a fost printre puținii care au numit orașul capitală și probabil de aceea a fost numit "Fondatorul". A pus bazele Universității orașului și a pus piatra de temelie a viitoarei catedrale a orașului.
Probabil cea mai mare piedcă în dezvoltarea orașului a constituit-o amenințarea otomanilor, care au asediat orașul de două ori. Deși cel de-al doilea asediu a captat mai mult imaginația istoricilor primul a fost mult mai aproape de succes. Imperiul Otoman era la apogeul puterii sale, iar Viena fusese învinsă de o singura garnizoană a turcilor. După ce au prădat orașul și au omorât cam 1500 dintre locuitori, turcii s-au retras brusc, nimeni neștiind exact de ce.
In timpul celui de-al doilea asediu, din 1683, garnizoana orașului ce număra 10.000 de soldați a infruntat o armata otomană ce număra circa 200.000 de oameni. Impăratul Leopold I n-a făcut nimic pentru a ajuta la salvarea orașului ci a preferat sa fugă pentru a se salva pe el însuși spre nordul Austriei. Salvarea orașului a venit dintr-o combinație de factori: lăcomia Sultanului (care a preferat un asediu de mai bine de doua luni pentru a forța orașul să se predea în locul unui atac care l-ar fi forțat să împartă prada cu soldații săi) și sosirea unei forte salvatoare sub conducerea regelui polon Ian Sobieski. Abia după acest al doilea asediu, Viena a fost numită capitala a habsburgilor. In următoarea sută de ani orașul a fost transformat de arta și arhitectura barocă.
In timpul erei napoleoniene, Viena a fost iarăși asediată de două ori. Impăratul Franz I a respectat tradiția și a fugit la loc sigur, dar de aceasta dată orașul s-a predat și a trebuit să suporte ocupația franceză. Când Napoleon era aproape de a fi înfrânt orașul și-a mai recâștigat din demnitate prin organizarea Congresului de la Viena, unde s-a restabilit balanța de putere și influența în Europa.
In 1848 a izbucnit Revoluția pe străzile orașului și nu a putut fi stăvilită până la intervenția armatei, în luna octombrie. Consecința cea mai importantă a acestor evenimente a fost ascensiunea la tron, la numai 18 ani, a împăratului Franz Iosef I (1848-1916). Domnia lui foarte lungă s-a suprapus cu epoca de aur a Vienei. Vechile ziduri au fost dărâmate și s-au construit marile edificii renascentiste ale orașului cum ar fi parlamentul, universitatea, muzeele curții, etc. Populația orașului a depășit, cu timpul, două milioane, dintre care aproximativ 10% erau imigranți evrei. Astfel Viena a devenit orașul cu cea mai mare comunitate de evrei din lumea germanică. In același timp antisemitismul, ca forță politică modernă a luat naștere aici în fața ochilor tânărului Hitler, în prima decadă a secolului 20.
In anii 20 și 30 Viena a devenit cunoscută pentru ideile socialiste ce guvernau orașul. Aceasta perioadă a orașului este cunoscută și sub numele de "Viena Rosie". Luptele politice dintre stânga și dreapta au afectat orașul și au ajuns să se desfășoare și în stradă. In weekend-ul în care Hitler a câștigat alegerile, Austro-fascismul a fost proclamat în Viena. In 1938 orașul a devenit prima "victimă" a naziștilor, iar Fuhrer-ul a fost întâmpinat cu entuziasm de populația aflată aproape în delir, anunțând astfel moartea celor 200.000 de evrei din oraș. După război timp de un deceniu, Viena ca și Berlinul a rămas sub ocupația aliaților, împărțită în patru sectoare: francez, american, britanic și sovietic, iar centrul orașului a devenit o zonă internațională unde forțele aliate patrulau străzile împreună (perioada a devenit cunoscută sub numele de "patru într-un jeep").
După retragerea forțelor aliate, în 1955, Viena a dus o existență relativ liniștită și este unul dintre cele trei orașe care găzduiesc sedii ale ONU. Deschiderea granițelor Europei de Est și dezmembrarea fostei Iugoslavii au avut efecte profunde și asupra Vienei, 10 procente din populație o reprezintă acum imigranți din aceste zone.

Istoria Vienei în date
- Viena a fost o aşezare celtică fondată în jurul anului 500 e.A. 
- In 15 e.A. a devenit un oraş de frontieră roman (Vindobona) care supraveghea și apăra fontiera de nord a  imperiului, împreună cu alte fortificații și orașe, de ameninţările triburilor germanice din nord.   
- In 976 margrafii de Babenberg deţineau puterea asupra unei părţi a Austriei de azi 
- In 1132 a fost atestată prima vie în Austria 
- In 1156 a fost declarat ducatul Austriei 
- In 1192 Leopold V a capturat și a cerut răscumpărare pentru Richard Inimă de Leu. Cu banii primiţi a fortificat Viena şi Wiener Neustadt 
- In 1200 orașul a fost ameninţat de mongoli.
- Viena a fost sediul dinastiei Babenberg până în 1278 când a venit la putere Rudolph von Habsburg. 
- In 1282 Rudoph a donat ducatele Austria şi Styria fiilor săi. 
- In 1365 a fost fondată Universitatea din Viena. 
- In 1433 a fost terminată Catedrala Sfântul Ştefan 
- In 1440 a devenit oraşul reşedinţă a dinastiilor Habsburgilor, sub care Viena s-a dezvoltat, pentru a deveni capitala Sfântului Imperiu Roman, centru cultural pentru artă, ştiinţă, muzică şi artă culinară. 
- In 1498 Maximilian I a fondat Corul Băieţilor din Viena. 
- In 1522 dinastia Habsburgilor se împarte în două, ramura austriacă şi cea spaniolă, iar în 1526 Habsburgii austrieci au moştenit Bohemia şi Ungaria. 
- In sec. 16-18, armatele otomane au fost oprite de două ori în afara Vienei (Asediul Vienei din 1529 şi Bătălia Vienei din 1683) 
- In 1713 s-a construit Palatul Schonbrunn. 
- In 1804 împăratul Franz I a pus bazele Imperiului Austriei. Viena a devenit capitala Imperiului Austriac, iar după compromisul Austro-Ungar din 1867, Viena a rămas capitala a ceea ce a devenit atunci Imperiul Austro-Ungar. Spre sfârşitul celei de a doua jumătăţi a sec.al 19, 1857-1865, oraşul s-a dezvoltat. Ceea ce înainte au fost bastioane de apărare şi fortărețe au devenit Ringstrasse, un proiect măreţ. Suburbiile au fost înghiţite de oraş. 
- In 1867 se formează monarhia-duală Austro-Ungară 
- In  1918 Viena a devenit capitala primei Republici Austriece.  
- In timpul anilor 1918-1934, Viena a fost numită "Viena Roşie", considerată fiind un bastion al socialismului 
- In 1934 războiul Civil austriac, cancelarul Engelbert Dollfuss a trimis armata să bombardeze locuinţele civile ocupate de miliţia socialistă 
- In 1938, Adolf Hitler a intrat triumfător în Austria şi s-a adresat poporului austriac de la balconul Neue Burg, care este o parte din Hofburg, în Heldenplatz. 
- In 1938-1945 s-a desfășurat Anschluss, anexarea Austriei la Germania nazistă.  
- Intre 1938 şi sfârşitul celui de al doilea război mondial, Viena şi-a pierdut statutul de capitală. 
- In 1945 Viena s-a aflat sub asediu timp de 2 săptămâni, după care a căzut în mâna sovieticilor. 
- După 1945 a redevenit capitala Austriei și a început reconstucția rănilor produse de război.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu