marți, 31 ianuarie 2017

VIENA - BURGGARTEN - PARCUL IMPĂRATULUI


Burggarten - Parcul împăratului
Burggarten este un parc linistit din centrul Vienei, foarte căutat de cei care doresc sa se rupă de tumultul orașului pentru câteva ore. Parcul se află pe Ringstrasse în spatele aripii Neue Burg a complexului Hofburg, despărțit de Operă printr-un cvartal. La colțul său dinspre Operă se află un monument masiv al lui Goethe în poziție așezată (mai bine zis, într-o poziție răsturnată într-un fotoliu larg).
Burggarten (gradina curții imperiale), Grădina împăratului, a luat naștere după ce armata lui Napoleon a demolat un bastion din structurile de apărare ce au ocupat anterior terenul. Bastionul a fost reconstruit între 1817-1821 ceva mai departe, spre exterior, de locul inițial. S-a decis ca terenul să fie transformat în Hofgarten, apoi numit Kaisergarten. Aceasta urma a fi grădina privată a împăratului. Aceasta era separată de Heldenplatz (cea  care s-a întins ulterior în fața Noului Hofburg (Neue Burg) de un perete și o rampă.
Lucrarea a fost încredințată lui Ludwig Gabriel von Remy și grădinarului curții, Franz Antoine tatăl, cu implicarea împăratului Francisc I, iubitor de grădinărit. Au fost contactați și alți grădinari austrieci și străini. Mai târziu grădina a primit un plan englezesc prin aportul grădinarului Franz Antoine (cel tânăr). In 1863 peretele și rampa au fost demolate și grădina extinsă, timp în care s-a amenajat și un iaz. Intre 1863-1865 împrejmuirea cu grilaj a fost creată de Moritz Lohr. Aceasta gradină privată va dura până la sfârșitul imperiului, în anul 1918.
Ca urmare a construirii Neue Burg grădina a fost redusă ca suprafață pe partea de nord, în 1881, când s-a amenajat și un iaz. In 1919 grădina a fost deschisă publicului și numită "Grădina Republicii", respectiv  "Burggarten". In 1948, în mijlocul iazului s-a plasat Fântâna Hercules în luptă cu leul din Nemeea. Fântâna Hercules (Herkulesbrunnen) realizată în jur de 1770 a fost mutată aici din parcul Esterhazi.
In anul 1848, Burggarten a fost reamenajată în vechiul stil englezesc, în care, astăzi lucrătorii de la birourile din preajmă, dacă doresc, pot merge sa se relaxeze pe iarbă.
Pe latura dinspre Innerstadt a Burggarten (opusa deschiderii spre Ringstrasse) se află o construcție deosebită (o mare seră), cunoscută ca Palmenhaus. Istoria sa începe la 1822, când lângă Hofburg s-a ridicat o seră de 128 de metri lungime, care încorpora și fragmente din vechiul zid al orașului. In 1901, Franz Joseph i-a încredințat arhitectului Friedrich Ohman misiunea de a înlocui structura originală a serei cu un edificiu nou. Rezultatul acestui proiect a fost actuala clădire, ridicata în cinci ani, o splendidă mostră de arhitectură Art Nouveau (sau Jugendstil). In diverse surse, aceasta construcție este menționată drept cea mai frumoasă seră realizată vreodată în acest stil, din lume.
Palmenhaus a fost închisă în 1988 pentru un amplu proiect de restaurare și revitalizare. După lucrări care au durat un deceniu și au necesitat echivalentul a 13 milioane euro, clădirea a fost redeschisă publicului, prezentând un concept nou, adaptat la realitățile turistice ale capitalei austriece. Cei 2050 mp ai construcției au fost alocați pentru două obiective, care au devenit puncte de atracție pentru localnici, dar mai ales pentru vizitatorii Vienei. Este vorba despre o cafenea specială - Palmenhaus, în tradiția localurilor vieneze, dar amplasată în acest cadru insolit, al unui decor Jugendstil din metal și sticlă, și - bine înțeles - despre un loc fermecător, care provoacă încântare oricui îi trece pragul - Schmetterlinghaus sau Casa Fluturilor.
In anul 1901, în gradina curții imperiale (Burggarten), a fost reamenajată, în stilul Art Nouveau german, marea seră imperială din sticlă.  Arhitectul Friedrich Ohmann a fost numit în 1899 ca arhitect al Hofburgului. El a reușit să construiască, printre altele, pavilionul de sticlă din grădina castelului (Palmenhaus).
Burggarten are o ieșire de dimensiunile unei trăsuri și în partea opusă față de Ring, spre Albertinaplatz. Lângă aceasta, în partea stângă de cum se intră, este plasat monumentul Avram de Santa Clara (Abraham), menționat în continuare.
In Schmetterlinghaus (Muzeul Fluturilor) se pot vedea copaci tropicali uriași, cascadă de apă, o crescătorie de fluturi și peste 150 de specii de fluturi exotici.
Schmetterlinghaus ocupă doar aproape 15% din suprafața clădirii (mai exact, 280 mp) și este o zona unde s-a încercat reproducerea unui mediu tropical, cu o temperatură relativ constantă în jur de 26 grade Celsius și o umiditate de circa 80% (mare - și asta se resimte imediat). In acest spațiu mai degrabă restrâns, o amenajare inteligentă a recreat un loc paradisiac, cu o vegetație exuberantă, cu o pasarelă între trunchiuri de arbori, cu minicavități gen grote, cu o cădere de apă ce modelează o cascadă în miniatură (cum s-a menționat), cu bazine unde înoată pești exotici și - mai presus de orice - cu sute de fluturi care zboară liber în incintă, printre vizitatori, etalând o cromatică încântătoare, vie și diversă.
Toți fluturii sunt aduși de la ferme din Thailanda și trăiesc în această incintă de la câteva săptamâni, până la 1-2 luni. Evident, populația este permanent împrospătată pentru a menține diversitatea și densitatea acestor minunate creaturi.
Burggarten mai este decorată cu statuia lui Franz Stephan de Lorena, soțul Mariei Teresa, statuie din plumb, cea mai veche, existentă deja în 1781, statuia din bronz a împaratului Franz Joseph, ridicată din inițiativă particulară, monumentul lui Mozart, mai prelucrat și mai amplu  și statuia Abraham de Santa Clara (Avram), din piatră.
Monumentul lui Franz Stephan de Lorena a fost executat din plumb de Balthasar Ferdinand Moll, în 1781 și plasat lângă zidurile de apărare. Apoi a fost mutat, în 1819, pe locul viitoarei grădini Burggarten pe o nouă bază de piatră.
Monumentul lui Mozart este un monument din marmură de Laas și executat de Viktor Tilgner. A fost ridicat în 1896 în Albertinaplatz și apoi mutat, în 1953, la Burggarten.
Monumentul lui Franz Joseph a fost executat, în 1904, de Johannes Benk. A fost creat ca statuie de piatră pentru Kommandogebäude Theodor Korner. Josef Tuch, student al lui Benk, a realizat o replică de mare de bronz în grădina Wiener Neustadt . In timpul celui de al doilea război mondial, s-a așteptat demolarea lui, dar nu s-a produs. Statuia a ajuns în 1957 la Burggarten.
Monumentul lui Avram un Sancta Clara, Statuie de piatră a lui Hans Schwathe a fost creată în 1928.

Imagini pentru mozart denkmal wien
Statuia lui Franz Joseph
Imagine similară
Monumentul lui Goethe se află în afara parcului Burggarten în colțul de sud-est, pe Ringstrasse (Operring)

Goethe Denkmal
Imagine similară
Burggarten - Glashaus - Sera (Oranjeria)
Imagini pentru burggarten wien
Burggarten - Oranjeria - Cofetăria Palmenhaus
Imagine similară
Burggarten - Cofetăria Palmenhaus- Orangeria veche
Imagini pentru burggarten wien
Burggarten și Cafe Palmenhaus în spate
Imagini pentru burggarten wien
Burggarten și fațada de est a Noue Burg
Imagine similară
Burggarten - Monument Mozart -  sculptor Viktor Tilgner
Imagini pentru burggarten wien
Burggarten - Fântâna lui Hercules în luptă cu leul din Nemeea.
Imagine similară
Burggarten - vedere spre Noue Burg
Imagini pentru burggarten wien
Harta a trei parcuri paralele cu Ringstrasse
Imagini pentru burggarten wien
Burggarten și cai lipițani
Imagine similară
Burggarten - Statuia ecvestră a lui Franz I
Imagini pentru burggarten wien
Burggarten - Oranjeria




Imagini pentru mozart denkmal wien




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu