joi, 1 septembrie 2016

BALCIK


Balcic este unul dintre cele mai cunoscute orașe din punct de vedere turistic ale Bulgariei. Situat în partea de nord a litoralului, la 40 de km nord de Varna, Balcic-ul beneficiază din plin de poziționarea pe un teren terasat și încântă turiștii cu straduțele în pantă, pietruite, cu clădirile sale albe cu influențe mediteraneene, cu golful care oferă o priveliște încantatoare asupra marii.
Orasul Balcic a cunoscut de-a lungul vremii perioade de dezvoltare, fiind în timpul dominatiei elene un important centru comercial și port important la Marea Neagră, mai tarziu, a devenit una dintre cele mai dezvoltate piețe de cereale din zonă. In anul 1913, dupa terminarea celui de al Doilea Război Balcanic, Balcic-ul a fost anexat României, până în anul 1940, când a revenit din nou Bulgariei. Această perioadă de numai 27 de ani a adus orașului faima de mai tarziu, prin atașamentul pe care l-a manifestat Regina Maria a României pentru aceste locuri, atașament arătat prin construirea unui palat de vară de o frumusețe și eleganță impresionantă.
Regina Maria a vizitat aceste locuri și, fire romantică și dornică de momente de singurătate,  a fost fascinată de pitorescul locului și a decis construirea unui palat în care să își petreacă perioada caldă a verii - Palatul de Vara de la Balcic..
Iată ce scria Regina Maria vis-a-vis de aceste locuri:
 „ ...am avut ca o simțire că locul acesta ori mă așteptase pe mine, ori că eu trăisem totdeauna în așteptarea lui (...). Faceam parte din loc si locul facea parte din mine.”
Palatul îmbina într-un mod fericit mai multe stiluri, este construit pe trei terase și este străjuit de un minaret. Este despărțit de mare doar printr-o faleză abruptă. Are camere puține, ziduri groase, iar interiorul este amenajat cu modestie și simplitate, după dorința și asemanarea Reginei Maria. 
Pe lângă clădirea principală, mai sunt câteva vile și clădiri mai mici, mai multe grădini cu terase, care oferă priveliști minunate ale mării și golfului. Capela construită ca loc de rugăciune pentru Regină este de o simplitate emoționantă, fiind cea mai mică biserică din Bulgaria. Până după cel de al Doilea Război Mondial, conform dorinței Reginei Maria, în această capelă, denumită Stella Maris, a odihnit inima acesteia, depusă aici în anul 1938, după moartea Reginei. Ulterior, Cutia cu inima Reginei a fost returnată României.
Gradina care înconjoară întregul complex a fost proiectată foarte minuțios, cu diverse tematici, cu alei și băncuțe de piatră pentru odihnă. In prezent, datorită numarului impresionant de plante adăpostite de ea (peste 3000 de specii), a fost transformată în Gradină Botanică
Imensa gradină botanică se întinde pe 35 de hectare, fiind una dintre cele mai importante gradini botanice din Europa. Gradina se intinde pe un deal întreg și este un loc liniștit și seducător. 

Tot complexul de la Balcic poartă acum numele sugestiv de „Cuibul liniștit”.
Am vizitat palatul reginei noastre cu mare pietate și cu mare interes pentru gustul său arhitectonic ieșit din comun. Pe tot parcursul am regretat că marea noastră regină și eroină a trebuit să se retragă tocmai atât de departe de inima țării la a cărei reîntregire contribuise cu ardoare și tărie de caracter. In acel an, 1974, regimul comunist nu dădea prea mare atenție acestui vestigiu românesc și nu intenționa să-l transforme într-un punct de atracție, așa că starea de îngrijire a parcului lăsa mult de dorit și emana tristețe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu