marți, 30 august 2016

BURGAS


Burgas
Burgas este un oraș nou care  nu poate atrage prin vestigii valoroase sau prin obiective de arhitectură. Se poate spune că este un oraș de provincie neinteresant pentru vizitatori, dacă nu se ține seama că oferă o plajă cu attribute specifice. In anul 1974 nu am avut nevoie să-i acordăm o plimbare care să depășească mai mult de o oră și jumătate. Aceasta din dorința de a găsi în el ceva ce poate să constutie o amintire de durată.
Burgas este principalul oras din regiunea de sud a litoralului bulgăresc, un important centru industrial și de transport, situat in golful cu acelasi nume, la 134 km de Varna, spre nord și 390 km de Sofia, spre apus. Este al patrulea mare oras al țării, după Sofia, Plovdiv și Varna, cu o populație de peste 200.000 de locuitori (În 1974) și(230.000 în 2011) Este un oraș de câmpie, dealurile Vurli Briag din apropiere având altitudinea maximă de 209 metri. La est de Burgas se află Marea Neagră, la sud lacul, Mandren, la vest lacul Vaia, iar la nord lacul Atanasov.
Orașul este centrul unei regiuni industriale dezvoltate, cu rafinării de țiței, șantiere navale, industrie chimică și alimentară. Este și un centru cultural și universitar, cu două universități, teatru, operă, o orchestră filarmonică și galerii de artă sezoniere. In orașul propriu-zis, și în vecinătatea sa, se găsesc vestigii ale unor așezări din epoca de piatră, a bronzului, tracice (sec.al 4-jea e.A), sau grecești și romane neimportante. 
Unele dintre cele mai mari bătălii între statul bulgar și Imperiul Bizantin s-au desfășurat în regiunea Burgas-luui. Victoriile lui Khan Tervel (sec.al 8-lea), în zona Anhialo, în 708, și cea a lui Khan Kardam (777-802), au întărit mult statul bulgar intrus în posesiunile bizantine.
In sec.al 6-lea e.N, când nivelul Marii Negre era mai ridicat, navele ajungeau până în lacul Mandren, pe ale cărui țărmuri au fost construite așezările medievale Skafida (care înseamnă „ambarcațiune") și Develt. In prezent fostul Skafida se află sub apele lacului Mandren, iar Develt este actualul sat Debelt, de lângă anticul Deultum.
Primele atestări documentare ale Burgasului au parvenit din secolele 13—14. in 1306, un poet bizantin Manuil F a amintit într-un poem numele Pirgos, care este traducerea în greacă a cuvântului latin „burgos" și înseamnă „foișor de foc". Probabil ca pe țărmurile mării se ridicau asemenea construcții ale pescarilor. La sfârsitul sec.al 16-lea, portul si apele bogate în pești atrăgeau pescari din teritoriile din sudul Burgasului, ba chiar din Istanbul
In timpul dominației otomane a orașului dezvoltat ca centru educațional și cultural. În secolul al 18-lea portul Burgas a transformat deja în cel mai mare port la sud de masivul balcanic. Burgas a fost eliberat de sub dominația otomană, la 6 februarie 1878. Orașul a fost supus la industrializare intensivă și modernizare la începutul secolului al 20-lea.
In 1899 a fost construit primul far, iar construirea unei linii ferate și extinderea portului la începutul sec.al 20-lea au determinat o dezvoltare foarte rapidă a localității.
Orașul beneficiază de un aflux important de turiști, având câteva plaje cu fâșii mari de nisip. Cea mai veche este plaja centrală, al cărei nisip de culoare închisă datorata conținutului în fier și titan a făcut-o celebră. S-a descoperit că acest nisip are chiar și un efect curativ, încălzindu-se foarte mult prin absorbția considerabilă a razelor solare.
Turismul în scopuri terapeutice a luat de asemenea amploare, datorită apelor termale ale izvoarelor minerale, iar lacurile din jurul orașului sunt atracții naturale pentru ornitologi și amatorii de pescuit sportiv.
Pentru a părăsi orașul fără nici o vizionare, am intrat în biserica lui cea mai importantă. Biserica catedrală "Sf Chiril și Sf. Metodiu ", este o locație dintre cele mai des vizitate din oraș. Lăcașul era relativ nou. A fost construit în timpul perioadei 1897 - 1907 după planurile arhitectului italian Rikardo Toskani (1857-1929). Frații Chiril și Metodiu sunt reprezentați în pictură pe peretele de la intrarea principală. Biserica a fost declarată monument de arhitectură și de construcție de importanță națională prin 18 consemnarea din Monitorul de Stat din 1979.
Alături de biserica oarecum depărtată de tradiția pur balcanică se afla expoziția de etnografie care prezintă cultura și stilul de viață al Burgas, în trecut. Acolo am văzut în mare viteză cea mai bogată colecție de costume tradiționale din toate grupurile etnice din regiunea Burgas, precum și costume rituale unice din sec.al 19-lea, tipice pentru regiune. Acolo vizitatorii pot afla mai multe despre ritualurile tradiționale bulgare, cum ar fi cântatul de colinde, dansuri de ziua Sf. Lazăr, dans la foc, etc.
Am părăsit orașul fără nici un regret și fără  să avem ceva de admirat din punct de vedere tradițional sau istoric. Gonind pe șoseaua ce ducea spre nord, speram ca Varna să nu ne ofere o primire asemănătoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu