miercuri, 9 martie 2016

CABANA PLAIUL FOII X


La doar14 km de orașul Zărnești, se ajunge la Cabana Plaiul Foii, la 859 de metri altitudine, punct de plecare către multe din traseele de pe flancul vestic al Munților Pietrei Craiului. Cabana este așezată pe malul Bârsei Mari, sub Gruiul Lung.
Cabana aceasta s-a afirmat în istoria turismului montan din zonă de prin anul 1938, dar și-a păstrat poezia începuturilor, cu atmosfera de pensiune dichisită, unde lemnul este la mare preț, cu camere călduroase, băi spațioase și chiar prosoape sub formă de lebăduță. Este o pensiune foarte plăcută, cu restaurant și terasă afară, dar care nu și-a uitat istoria de cabană montană.


CABANA PLAIUL FOII - anii 40

De la cabană se ajunge în câteva ore la: Refugiul Diana și Padina Popii, la Marele Grohotiș și Cerdacul Stanciului, Refugiul Spirlea și de aici, pe La Lanțuri, pe creasta Pietrei Craiului.

CABANA PLAIUL FOII - în prezent


Primele excursii în Piatra Craiului se pierd în negura timpului, fiind întreprinse de ciobanii și vânătorii localnici. In 1844 Anton Kurz a scris într-un articol despre două excursii efectuate în anul 1842 pe traseele: Prăpăstii – Vladușca - Grind - Piscul Baciului și Plaiul Foii - Spirlea - Marele Grohotiș - Moara Dracului.
Peisajul care se descoperă ochilor călătorului ajuns la Plaiul Foii e dominat de silueta strălucitoare a abruptului nord-vestic al Masivului Piatra Craiului, care în special în ceasurile amiezii și la apus se dezvăluie în toată măreția. Diferența de nivel între lunca Bârsei și vârfurile crestei este de peste 1300 m. Cine a ajuns aici, nu va uita multă vreme frumusețea stâncăriilor albe de calcar, care sunt patria caprelor negre.

Zăplaz- prelucrări cvarstice în Piatra Craiului

Datorită frumuseții deosebite a muntelui, în anii următori, a crescut numărul de turiști în Piatra Craiului, majoritatea făcând parte din Asociația Carpatină Transilvană (Siebenburgischer Karpaten Verein - SKV). Aceștia au folosit la început, pentru adăpost, stânele ciobanilor, apoi au construit primele cabane și refugii. In 1881 au fost ridicate cabanele de la Plaiul Foii și Vlădușca. Cea din urmă a fost distrusă de o avalanșă douăzeci și cinci de ani mai târziu. Cabana Plaiul Foii a fost inițial refugiu de vânătoare (tip adăpost). De asemenea în apropiere mai existau construite două pichete grănicerești. Anul 1937 a fost momentul în care cabana a intrat și în circuitul turistic. In 1999 vechea cabană a fost demolată și construită alta nouă, modernă.
Altă organizație care s-a implicat în construcția de cabane a fost EKE, care în 1897 a construit cabana Curmătura, în locul unui fost refugiu de vânătoare. In 1938 a început să se extindă. Cabana se păstrează până astăzi, fiind una din cele mai importante din Piatra Craiului.



Cabana Plaiul Foii - 2015

Cabana Plaiul Foii este destul de mare, împărțită pe doua etaje, putând găzdui un număr de 70 de turiști în 15 camere și un apartament . Există destule șanse să fie găsite camere de închiriat chiar și în weekend. Este ușor mai scumpă ca alte cabane, dar dispune de meniuri și de un bucătar foarte priceput în ale preparatelor tradiționale. Alături este amenajat teren de sport și spațiu de joacă pentru copii, locuri de parcare și corturi, pe langă restul utilităților pe care le-am enumerat mai sus. Grupurile sanitare sunt foarte curate, camerele frumos mobilate. Deschisă tot anul.



CABANA PLAIUL FOII - 2015

Cabana Plaiul Foii se află în vecinătatea vestitelor monumente ale naturii: Peștera Dâmbovicioara, Prăpăstiile Zărneștilor, Grota Stanciului, la poalele Munților Piatra Craiului și la câțiva kilometri de Castelul Bran. De la Plaiul Foii pleacă poteci marcate spre spațiile de cazare cu adevărat montane, cum sunt refugiul Diana (est), refugiul Şpirlea și mai departe cabana Garofița Pietrei Craiului (sud). Tot de aici se începe, de regulă, traseul de parcurgere a crestei munților Făgărașului, pe sensul est-vest.
Pentru a facilita atingerea vârfului Piscul Baciului de câți mai mulți turiști inițial a fost construit refugiul Grind (1908-1916). La început acesta a avut rolul si de pichet de grăniceri. Apoi ADMIR-ul a construit Cabana Negru Voda (Radu Negru) pe același amplasament în 1934. Cabanier a fost Ion (Niță) Urețu. Din păcate , amplasarea într-o zonă expusă a pecetluit și soarta acestei cabane care a fost distrusă de o avalanșă în 1953. Refugiul a fost refăcut de două ori,  in 1983 și 2003.Deschiderea de noi trasee către creastă a impus construirea de noi refugii în cele mai importante zone de acces : Diana ( 1920-1930) si Vf. Ascuțit ( 1945 - 1950 ). 
Refugiul Diana (un timp a purtat numele de refugiul Comsomol) a fost mai întâi adăpost de vânătoare. In anul 1975 a fost reconstruită cabana cu 20 locuri de catre Salvamont Zărnești și elevii Liceului Teoretic Zărnești (fiind folosită și ca punct Salvamont). A ars în 1980. Pe locul ei s-a construit un refugiu sub formă de șopron de Vânătorii de Munte, iar în 2003 a fost înlocuit cu unul nou de către Administrația Parcului.


Refugiul de la Vârful Ascuțit a fost construit în perioada 1945-1950 fiind denumit "Refugiul 7 Noiembrie" . A ars in 1975, fiind reconstituit în scurt timp din fibra de sticlă. A fost primul refugiu iglu din Piatra Craiului. A fost înlocuit cu altul identic în 2000 de către Administrația Parcului.
Refugiul Spârlea a fost construit ca adăpost pentru o baterie de tunuri, între anii 1942-1945. Apoi a fost folosit ca baracă pentru muncitorii forestieri. Intre anii 1970-1972 s-a construit de către Salvamont Zărnești un "Refugiu Salvamont" care putea fi folosit și de turiști. In anul 1980 a ars. Se construit un alt refugiu turistic din lemn. In 2002 a ars din nou după ce fusese reparat cu un an înainte . In 2003 a fost construit un refugiu tip iglu.


Refugiul "Vârful La Om" a fost construit în anul 2003 de către Administrația Parcului.
Deși cunoscut cu mult timp înainte, Avenul din Grind a fost abordat pentru prima dată în 1900 de către Josef Kolbe. In 1908, odată cu înființarea Muzeului Săsesc din Țara Bârsei, în cadrul zonei a început importanta activitate de cercetare a zonei. In cadrul acestui muzeu, Franz Podek a descoperit și descris numeroase peșteri din Piatra Craiului în perioada 1908-1918. După 1950 expedițiile montane științifice au devenit tot mai numeroase , descoperindu-se și explorându-se în scurt timp unele dintre cele mai importante avene, precum Avenul Vladușca, în 1952.
Toate obiectivele menționate în ultima parte a acestui mic istoric au avut și au legături cu cabana de bază Plaiul Foii.

CABANA RADU NEGRU

Cabana Radu Negru din Piatra Craiului a fost amplasată sub Colții Grindului . Cabana a fost spulberată de o avalanșă gigant în iarna anului 1953 . Fusese construită de Asociația Drumeților din Munții Inalți ai României , în 1932.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu