marți, 8 martie 2016

CABANA PADINA X




CABANA PADINA - 1990

– Cabana este deschisă tot timpul anului
Conditii:
– 130 locuri (60 locuri iarna)
– Cabana este proaspat renovată
– Curent electric, apa curentă
– Restaurant
– Localizare: In Valea Ialomiței, Poiana Padina Strungii de sub M. Colții Strungii
– Acces: Pe timpul verii, pe drumul forestier ce urcă de la Moroeni; pe timpul iernii acesta este impracticabil si se poate ajunge cu telecabina din Bușteni până la Peștera, sau pe diverse trasee turistice



CABANA PADINA - 2015 - 1525 metri altitudine



CABANA PADINA - 1525 metri


CABANA PADINA - fostă Villa Serghe Popescu



URS ÎN VIZITĂ LA CABANAPADINA



CABANA PADINA - 1974 - așa cum fusese naționalizată în 1948



CABANA PADINA - 2015



CABANA PADINA - 1998



CABANA PADINA -  anii 80

Prima cabană construită în 1928, proprietar Serghie Popescu, a fost demolată în 1956, iar pe locul ei a fost ridicată o alta, de catre Consiliul Central al Sindicatelor (CCS). In 1948, întreaga proprietate pe care Serghie Popescu a lăsat-o copiilor săi, a fost rechizitionată de comuniști. Anii '90 au găsit cabana intrată in patrimoniul OJT Dambovița. După un șir de procese, încheiate cu sentințe aberante ale Justiției, mostenitorii au fost evacuați din cabana Padina. Cabana nouă a fost construita în 2004 de SC Valahia SA Targoviste, urmașa legală a OJT Dambovița, care le administrează și în prezent.
- Program de funcționare: permanent
- Nu este administrată Salvamont și este în arie protejată
- Este necesară rezervarea atât pe timpul verii cât și pe timpul iernii
- Cabana este proaspăt renovată
- Arată bine, curată, calduroasă, mâncare bună, personal amabil
- Este permisă consumarea in restaurant a produselor aduse din afara unității
- Probabil cea mai ieftină cabana din Bucegi
- Izvor cu apa în apropiere
- In zona cabanei Padina se afla Centrul National Salvamont.

- 1525 metri altitudine

Abuzuri comuniste și postcomuniste (Pesediste)

Proprietarii cabanei Padina din Munții Bucegi sunt supuși a doua oară abuzurilor puterii. Prima data aceștia au fost victimele comuniștilor, a doua oara ale urmașilor acestora, pesediștii. Foștii proprietari au fost dați afară după modelul adoptat de regimul de tristă amintire. Cine a pus la cale acest nou rapt? Este vorba despre oamenii deputatului PSD Ion Stan. Care este povestea? Urmașii familiei Serghe Popescu și-au redobândit proprietățile din Munții Bucegi în urma unui lung proces. Insă fostul proprietar a fost deposedat de baronul local de Dambovița,, Constantin Constantin. Este pur si simplu dat afară. In urma unor tertipuri juridice, Constantin s-a instalat bine mersi în cabana Padina. Acesta a pus mâna pe mai toate hotelurile și cabanele din județul Dambovița, în urma privatizării dubioase a fostului OJT. In cele din urmă, Curtea Suprema a constatat abuzul exproprierii proprietarului de la Padina și a făcut din nou dreptate: Fostul proprietar și-a redobândit bunurile. însă. baronul a refuzat să părăsească complexul turistic. A cerut despăgubiri de cinci miliarde de lei. 
In 1948 complexul turistic de la Padina din munții Bucegi a fost rechiziționat de comuniști. Proprietarii, membrii familiei Serghe Popescu, au fost aruncați in stradă. Intreg inventarul de la cabană și de la al doilea imobil a fost trecut în patrimoniul statului. Insă cabana nu a fost luata niciodată cu titlu. Nu a fost trecută pe lista imobilelor naționalizate. Chiar și legile pe care le-au făcut, comuniștii le-au încălcat. Rechiziția unui bun nu se putea face decât pe o perioadă de maxim doi ani. Astfel, din punct de vedere juridic, cabana Padina nu a fost trecută în proprietatea statului. Cabana Padina a fost administrată de Oficiul Județean de Turism Dambovița. După 1990, OJT s-a transformat în SC Valahia. 
Moștenitorii familiei Popescu au deschis proces pentru recuperarea proprietăților sale. Ei au redobândit pământul de sub imobil, dar și cabana, în 1995. Terenul a fost restituit potrivit Legii 18/1991, iar imobilul în urma unei decizii judecătorești definitive. 

Drama deposedării, a doua oară

După recuperarea bunurilor, foștii proprietari au retrăit drama deposedării de bunul lor. Moștenitorii au fost pur si simplu dați afară a doua oară. Printr-o serie de alte decizii judecătorești cel puțin dubioase, a fost anulat dreptul de proprietate al familiei Popescu. A intrat pe fir mai întâi societatea SC Valahia, cea care a preluat după 1989 administrarea bunurilor fostului OJT, inclusiv a cabanei Padina. Apoi după ce societatea a fost privatizată, în 2002, abuzurile la adresa fostului proprietar au fost continuate de către oamenii PSD, in speță de baronul de Dambovița Constantin Constantin, care a preluat SC Valahia SA. 

Prima cabana din Bucegi electrificată

In 1928, Serghe și Elena Popescu, doi proprietari, crescători de animale, proveniți dintr-o familie de preoți, au ridicat cabana Padina din Munții Bucegi, iar în 1942 a fost construit un al doilea corp de clădire. In 1938 a fost instalată prima microcentrală. Astfel, Padina a devenit prima cabană electrificată din Munții Bucegi. Aici, familia Popescu deținea o fermă de animale și mai deținea un gater pentru tăiat lemne, fiind proprietară pe tot muntele Padina, adică 120 ha. In 1943, dupa moartea lui Serghe Popescu, pământul a fost împărțit celor patru copii. In 1948, cabana Padina a fost rechiziționată, fără să fie naționalizată. A intrat in administrarea Oficiului Județean de Turism.

Baronul Constantin, "eroul abuzurilor"

Astfel, primul pas către deposedarea familiei Serghe Popescu a fost făcut prin decizia judecătorească nr. 733 din 1997, prin care Popescu a pierdut terenul de sub cabană. Cum s-a întamplat ca peste noapte un proprietar să fie expropriat? Prin aranjamente juridice, care au mers până la absurd. Societatea Valahia SA a dat in judecată Romsilva pentru un teren de 8.000 mp din preajma cabanei Padina. Dar, în acțiunea judecătorească a fost inclus în cei 8.000 mp, în mod voit, și terenul de sub cabană, adică 643 mp. Valahia SA a câștigat procesul și a obținut astfel și pământul care se afla în proprietatea familiei Lecca. Este vorba despre pământul pe care societatea nu l-a avut niciodată. Cu alte cuvinte, societatea s-a judecat cu Romsilva și a câștigat o suprafață de teren care aparținea unui proprietar privat! Mai mult, moștenitorii familiei Lecca, proprietarii celor 643 mp, nici nu au fost citați în acest proces ! Exact aceeași metodă de luat cu japca, exact ca pe vremea lui Ceausescu ! Acest proces a fost judecat la Tribunalul Pucioasa, de catre magistratul Măstacan Irina, acuzată de multe ori ca ar fi făcut jocul PSD în toate procesele în care ar fi fost implicați lideri ai acestui partid. 

Privatizare dubioasă

Intre timp, adică în ianuarie 2002, SC Valahia s-a privatizat. Cine a câștigat licitația? Firma Creon SA, care aparține baronului PSD de Dambovița, Constantin Constantin, omul de casă al deputatului PSD Ion Stan. Constantin a cumpărat mai multe hoteluri din Târgoviște, Moreni și chiar cabana Padina cu doar 6 miliarde de lei (vechi). Numai hotelul Valahia valora la vremea respectiva peste 100 de miliarde de lei. Surse din cadrul autorităților din Târgoviște ne-au declarat ca toate afacerile făcute de Constantin l-au avut în spate pe Ion Stan. Ministerul Turismului, care a făcut privatizarea, a vândut și cabana Padina, fără să țină cont de faptul că acest imobil era revendicat. Deci se afla in litigiu ! Legea spune clar că un bun nu poate fi vândut dacă nu este eliberat de sarcini. 

Revizuirea... revizuirii

Al doilea pas către deposedarea familiei Popescu a fost făcut de această dată pentru anularea actului de proprietate asupra cabanei Padina. Constantin Constantin a depus acțiune de revizuire pentru anularea actului de proprietate. Motivul: s-au găsit noi documente care atestă faptul că această cabană a fost reconstruită de comuniști. Deci nu mai putea fi vorba de reconstituirea dreptului de proprietate. Instanțele din Dambovița și Prahova, într-o perioadă foarte scurtă de timp (sase luni) au dat câștig de cauză baronului local. Cine judeca acest proces în prima instanță? Aceeasi judecatoare, Irina Măstacan. Amintim faptul că procesele privind proprietatea au durat chiar și 15 ani ! După ce a câștigat revizuirea în prima instanță, fără să aștepte recursul la aceasta decizie, adică fără o decizie definitivă, proprietarii de drept au fost dați afară. 

Salvarea: recursul în anulare

Familiei Popescu i s-a făcut însă dreptate prin recurs în anulare, în 2003. Procurorul general de atunci, Tănase Joița, a recunoscut abuzurile, iar Curtea Supremă a aprobat recursul în anulare. Firma lui Constantin Constantin, care a ocupat prin aranjamente cabana Padina, a refuzat să plece. Instanța din Târgoviște s-a grăbit să pună sechestru pe complexul turistic. Motivul: baronul local are de recuperat investițiile făcute. Adică renovarea cabanei și ridicarea unei alte construcții lângă cabană. Constantin Constantin cere despăgubiri de cinci miliarde de lei. Este o suma absurdă, ținând cont ca acesta a dat pe tot patrimoniul fostului OJT șase miliarde lei. Proprietarii de drept au contestat despăgubirile. Firma a ridicat imobilul din apropierea cabanei după ce a dărâmat o veche clădire. Fără nici o autorizație. Motiv pentru care primăria Moroeni a amendat SC Valahia SA, în 2004, cu 10 milioane de lei (noi). Totodată, în procesul verbal de constatare a contravenției se spune: "A fost construită fără autorizație de construcție o cabană turistică depistată în urma controlului efectuat în data de 6 august 2004. Nu are autorizatie construcția deoarece terenul pe care este amplasată nu era în proprietate, fiind revendicat prin acțiune în judecată". 

Baronul PSD vorbește de intervențiile în justiție ale proprietarului

Constantin Constantin, cel care controlează SC Valahia SA, a declarat că urmașii fostului proprietar și-au redobândit cabana Padina prin aranjamente la fostul procuror general, Tănase Joița. "Domnul Găgionea a avut relații de a obținut recurs în anulare. Cine a obținut până acum recurs în anulare?", se întreaba retoric Constantin. Acesta a declarat că a modernizat cabana Padina, că de fapt vechea cabană nu mai exista. "Nu mai era decât fundația", a mai spus liderul local PSD. El îl acuza pe Găgionea de fals în acte, deoarece ar fi solicitat în instanță terenul pe motiv ca ar fi fost pășune, fără să facă mențiunea că este vorba despre un teren cu construcție. Toată argumentația juridică legată de dreptul de proprietate al societății SC Valahia asupra cabanei Padina consta în faptul ca vechea construcție nu mai exista. Avocatii lui Constantin Constantin au adus în favoarea lor o declarație a unui cabanier, care a administrat Padina pe vremea comunismului. Din declarația acestuia rezulta că în 1954 vechea cabană a fost demolată, păstrându-se fundația pe care a fost ridicată o altă cabană. Intrebarea firească este însă pe ce bază juridică a fost ridicată noua construcție, de vreme ce proprietarul de drept, familia Popescu, nu a fost consultat de comuniști. Și atunci funcționau o serie de legi care trebuiau respectate. Reamintim că Padina nu a fost naționalizată niciodată, ci doar rechiziționată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu