joi, 17 martie 2016

CABANA DIHAM X


CABANA DIHAM în flăcări - decembrie 1995



CABANA DIHAM - 1995 - înainte de incendiu



CABANA DIHAM - îninte de incendiu



CABANA DIHAM - spre sfârșitul reconstrucției



CABANA DIHAM - reintrată în circuitul turistic - 2013



CABANA DIHAM - 2014



CABANA DIHAM CEA NOUĂ - 2014



CABANA DIHAM - văzută din spate



CABANA DIHAM - anii 50



CABANA DIHAM - 1966 - văzută din spate



CABANA DIHAM - anii 80

Altitudinea: 1320 metri
Se află pe Muntele Diham, la marginea unei poieni largi, in șaua ce face legătura cu Măgura Cenușie
Capacitate de cazare: 87 locuri in camere cu 2-6 locuri si dormitoare commune
Dotari: Bufet si restaurant – cantina permanenta, apa curenta + apa calda, baie in camera (buda, dus si chiuveta), curent electric, incalzire cu centrala proprie
 Acces:  Din Busteni pe drum forestier practicabil iarna doar pana la Cabana Gura Diham sau din Predeal 
Istoric: Vechea cabană a apărut în 1934 pe locul unor grajduri de vite, fiind construită de către Clubul German de Ski din București. După naționalizarea din 1948 a intrat in administrarea C.G.M. (Consiliul General al Muncii) apoi a O.N.T. și apoi în rețeaua B.T.T. De-a lungul anilor la vechea cabană au gospodărit cabanieri oameni de munte care nu au precupețit nici un efort pentru a fi aproape de turismul montan: 1934-1947 Rott, 1947-1962 Pita, 1962-1968 Eftimie, 1968-1977 Corsate, 1977-1979 Radulescu, 1979-prezent Familia Gigi si Oara Bordea. Familia Bordea s-a îngrijit de construirea unei noi cabane noi alăturate în anii 2000-2001.
In decembrie 2002 un incendiu inexplicabil a mistuit până la temelii cele doua cabane de la Diham - cea mică, bătrână de un veac - și cea nouă, modernă, ridicata de soții Maria si Gheorghe Bordea, Oara si Gigi, cum le spuneau toți. A fost o lovitura grea, însă, se vede, muntele le-a dat celor doi cabanieri tărie de stâncă. Și-au suflecat mânecile și s-au pus pe treaba cu hotărârea să ridice pe cenușa vechilor cabane una nouă. Incă nu se stinsese jarul incendiului devastator și Oara și Gigi au rostuit un mic adăpost în care primeau cu aceeași inimă de gazde bune pe cei ce veneau pe piscurile Bucegilor.
Adoratorii muntelui au hotărât să-i sprijine la reconstrucția cabanei Diham, nu cu vorbe, nu cu sfaturi: au donat, fiecare după puteri, într-un cont deschis anume, din inițiativa Clubului de Turism Montan "Gioni Babos" din București; turiștii veneau la Diham valuri-valuri, cu corturi și unelte, ca să sprijine și cu munca lor la ridicarea noii cabane. Acum, cabana cea mare este mai frumoasă și mai mare decât cea răpusă de incendiu. Pe o placă scrie cu majuscule: DIHAM POHENIX. E numele nou al cabanei, asa a hotărât doamna Oara Bordea.
Actuala cabană reprezinta o importanta baza turistică, un punct de plecare în diferite trasee de pe versantul nordic al masivului Bucegi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu