luni, 29 februarie 2016

CABANA OMUL X


Recent, Cabana "Postăvarul" din masivul cu acelasi nume, a împlinit 133 de ani de existență. Primul adăpost de pe vârful Omul a fost ridicat în anul 1888 și a fost primul adăpost de piatră construit în Bucegi. In perioada interbelică, în masivele Bucegi și Făgăraș erau 36 de cabane, iar în 1945 numărul acestora ajunsese la 60.
Această căbănuță este clădirea plasată la cea mai mare înălțime din Carpați (2505 m) și cel mai înalt punct locuit permanent din România.

Imagine similară
Cabana Omul în plină iarnă - 1990




Cabana Omul - 1932
Prima construcție pare a fi cea ridicată în 1888 de catre Siebenburgischer Karpaten Verein (SKV). Inaugurarea a avut loc la 2 septembrie iar cabana a fost cunoscută sub numele de “Casa de piatră de la vârful Omul”. In anul 1900 este construită o a doua cabană, din lemn, de catre Societatea Carpatina Sinaia. Cele două construcții au funcționat o perioadă simultan. In octombrie 1911 cabana de lemn a fost distrusă de un incendiu.
Cabana omul sf, sec.al 19-lea

Anul următor, în 1912, Societatea Carpatina Sinaia hotărăște refacerea cabanei dar acțiunea rămâne doar în proiect. Planurile sunt preluate de către Societatea Turiștilor din România (STR). Nici această asociație nu reușește să materializeze proiectul. In 1924, Hanul Drumeților, grupare constituită de câțiva foști membri ai STR, a început realizarea elementelor unei cabane pe care intenționau să o boteze “Casa Zorilor”. Acestea au fost făcute în curtea Fabricii de Hârtie a fraților Schiel din Bușteni urmând apoi să fie urcate cu telefericul pe muntele Piatra Arsă și, de aici, transportate pe virful Omul. Hanul Drumeților nu a putut duce pâna la capăt construcția, societatea dizolvându-se în 1925.



Cbaana Omul  începutul sec.al 20-lea

In același an lucrarea a fost preluată de Turing Clubul României care a început asamblarea cabanei în luna septembrie. In ianuarie 1926 construcția era deja ridicată pe vârf. Inaugurarea oficială a avut loc la 7 august 1926 în prezența a peste 400 de drumeți..
In 1927, cabana a fost "legată" de stânca Omu, printr-o "magazie-tampon" din piatră și ciment, întrucat "casa vibra și mai ales urla extraordinar ăn timpul uraganelor, care la Omu sufla foarte des", după cum susținea Mihai Haret.
Intre 1936 si 1937 au avut loc lucrări de extindere, rezultatul fiind cladirea care se pastrează aproximativ în aceeași formă până astăzi.



Cabana Omul - 2000

Fiind prima cabană de piatră construită în Bucegi (3 septembrie 1888) cabana Omul este situată pe cel mai înalt varf al Munților Bucegi fiind cea mai înaltă bază turistică din țara noastră. De jur împrejurul ei, priveliștile se desfășoară grandioase și variate șirurile cuprinzând de țiruri de munti, separați de văile pe care s-au cuibărit așezările omenești, dominând perspectivele până departe la orizont.



Cabana omul  2000  - altitudine 2507 m

Deși este situată la 2505 m înălțime, la Cabana Omul se găsește cam tot ce va trebuie. Neapărat trebuie luat un sac de dormit, fie sac de dormit pentru mai multe sezoane, fie sac de dormit pentru fiecare sezon in parte. Pentru că la cabană se întâlnesc 30 de locuri de cazare la prici. Dacă turiștii au noroc, o s gasească loc în camerele de 2 sau 4 locuri, sau poate chiar un loc în cele 12 locuri de la mansardă. In caz de nevoie, se pune la dispozitie pentru cazare și sala de mese. Să se stea fără grijă, vântul n-o să sufle acoperișul, care este prins bine! Preturi: 5-35 lei/loc, in functie pe unde dormi: pe izopren, in sala de mese, sau in camera cu doua paturi (2015).


Cabana Omul - 2000

Din păcate, nu există niciun izvor cu apă curată în apropiere de cabană și nici curent electric. Așa că turiștii trebuie să fie posesori de lanterne sau lămpi. Deasemeni fiecare turist trebuie să aibă in rucsac bidonul cu apă, singura sursă este bufetul cabanei, dar și acesta seacă rapid.



Cabana Omul - 2000

Vara, cabana este supraaglomerată - in principal, cu purtători de pantofi veniți cu telecabina Busteni-Babele, așa că o rezervare prealabilă este călduros recomandată. Nu este de dorit ca turiștii să ajungă la 2505 m altitudine și să fie nevoiți să doarmă afară. De asemenea, nu trebuie să se bazeze pe cazarea la stația meteo (este permisă doar în cazuri de forță majoră) sau la cort (vantul îl  poate transforma instant în parapantă).



Cabana Omul - 2000



Cabana Omul - aici ninge prima dată toamna în țară



CABANA OMUL - 2014

Neapărat de luat în seamă faptul că majoritatea traseelor pe timp de iarnă nu sunt practicabile. In plus, atenție mare, din octombrie până în mai Cabana Omul este chiar închisă!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu