miercuri, 16 decembrie 2015

BARAJUL ASWAN - EGIPT


            Aswan este un baraj de terasament construit cu scopul principal de a evita inundaţiile anuale produse de Râul Nil în zona localităţii Aswan din Egipt. In plus, o parte din apă stocată este folosită pentru irigaţii, iar constructorii au profitat de oportunitate pentru a produce şi electricitate prin intermediul unei hidrocentrale. Barajul are o lungime de 3.8 kilometri, La baza sa are o lățime de 980 de metri, iar pe culme o lățime de 40 de metri. Debuitul maxim al apei este de 11000 de metri cubi pe secundă, iar barajul are o înălțime de 111 metri. Lacul format de baraj are o capacitate de 157 Kmc.
Barajul Aswan este cel mai mare baraj din Egipt. Acesta este situat langă orașul Aswan (circa 150.000 de locuitori), în apropierea primei cataracte a fluviului Nil. Barajul constă de fapt din 2 baraje diferite: un baraj vechi, terminat în 1902, situat in partea inferioară, si un baraj nou, situat in partea superioară, construit cu ajutorul sovieticilor în anii '60 și terminat în 1970.
Ambele baraje reglează cursul fluviului, prevenind inundarea anuală a regiunii sudice a Egiptului. Constructia barajelor a devenit necesară odată cu creșterea populației și dezvoltarea culturilor agricole din regiune, în special bumbacul și orezul, productia agricolă crescând cu până la 500% din 1970. Deoarece cantitatea de precipitații care cade în regiune este foarte mică, agricultura depinde aproape în întregime de irigații. Anual, în jur de 46 miliarde m3 de apă de la barajul superior sunt folosiți pentru irigații.
Barajul alimentează 12 turbine, fiecare având o capacitate de 175 MW, puterea totală a energiei produse fiind de 2,1 GW. Producerea energiei a inceput in 1967.
Pentru crearea lacului de acumulare, numit Lacul Naser, a fost inundată o parte din Nubia inferioară, iar 60.000 oameni au fost strămutați. Datorită extinderii lacului a trebuit să fie strămutate cu sume uriașe un număr de vestigii ale Egiptului antic -Templul de la Abu Simbel (al lui Ramses al II-lea și al soției sale Nefertari) și templul de pe insula Phile)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu