duminică, 4 decembrie 2011

TOULON - MARELE PORT MILITAR DE SUD AL FRANŢEI

Ascuns parca intre munti si Mediterana, se spune despre Toulon ca beneficiaza de cea mai bine protejata ambianta naturala dintre toate orasele-port ale Europei. Motiv pentru care a fost ales centrul marinei militare franceze si cea mai mare baza navala a NATO din Mediterana. Dincolo de introducerea martiala pe care ti-o face imensul port militar, orasul este o minunata inlantuire de cladiri medievale si moderne, unde atmosfera provensala razbate la fiecare colt de strada. Linsitit si cochet, secretos si prietenos deopotriva, Toulon creeaza nostalgii irezistibile…

Orientare istorică
Si cum altfel ai incepe un periplu la pas prin strazile din Toulon, fara o scurta si modesta introducere in istoria tumultuoasa si interesanta a locului?
Primele asezari in golful ferit al Mediteranei care mai tarziu aveau sa se transforme intr-un minunat oras, au fost fondate de neobositii navigatori fenicieni, undeva in prejma anului 600 inainte de Hristos. Temerarii fenicieni nu s-au orientat deloc prost, deoarece recente descoperiri arheologice demonstreaza ca intreaga coasta maritima provensala era locuita inca din Paleolitic.
Fenicienii stabiliti aici pentru comertul pe care il faceau cu triburile celtice, au disparut in valurile istoriei, in urma migratiilor celte din secolele 4-5. Locul nu a scapat nici ochiului vivace si cutezator al vechilor greci. Prezenta avanposturilor vechii Elade facandu-se cunoscuta in zona odata cu secolul 2 i.Hr., cand grecii fondau orasul Massalia, viitorul Marsilia de astazi, un puternic si prosper oras comercial, inca din cele mai vechi timpuri.
Amenintata de atacurile galilor si ligurilor, regiunea obtine protectia Romei in anul 154 i.Hr. De atunci pana in anul 49 i.Hr., regiunea s-a bucurat de o relativa independenta. Fatidicul an 49, o subjuga Romei, drept pedeapsa si despagubire de razboi in dauna locuitorilor sai care, prost inspirati, sa recunoastem, l-au sustinut pe Pompei in loc sa-l sustina pe Cezar…
Toulon-ul, sau Tolon cum se cheama în occitană, sau Tulun in dialectul mistralian, a intrat in contact cu crestinismul in pragul secolului II d. Hr. Aparitia noii religii a dus la considerabile transformari religioase si politice in urmatorii trei sute de ani, cand intreaga regiune Provence intra in componenta Sfantului Imperiu Roman, taman in anul 1032.



14 ani mai tarziu, mariajul lui Charles de Anjou cu Beatrice de Provence, aduce frumusel intregul Provence in buzunarul larg si incapator al Casei de Anjou. Intr-un final, de-abia in anul 1486, Provence si implicit Toulon-ul intra definitiv in componenta Frantei, pe atunci un clasic regat medieval.
In acea epoca s-au pus bazele istoriei maritime si militare a francezilor. Regele Charles VII al Frantei, decis sa transforme tara sa intr-o putere militara la Mediterana, si avand nevoie de un suport logistic pentru campania sa din Italia, incepe construirea portului din Toulon, astazi cel mai impresionant edificiu al orasului.



Aventura francezilor ia intorsaturi deosebit de bizare. Regele Francis I, in incercarea de a gasi aliati in lupta cu Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana, comite prostia capitala si se aliaza cu turcii. Riga franceza ajunge chiar sa invite flota Imperiului Otoman (pe atunci la apogeu) in Toulon, in incercarea sa disperata de a forma o alianta turco-franceza. Sub presiunea pasalelor si basi-buzucilor, locuitorii orasului se vad nevoiti sa fuga, socati de barbaria otomanilor.
Fericiti, marinarii turci ocupa orasul pe perioada iernii. Tristul episod din istoria locului, culmineaza cu transformarea catedralei din Toulon in moschee, de unde rasunau tanguielile muezinului de cinci ori pe zi. Supliciul orasului a durat pana in primavara, cand pe data de 23 mai 1544, flota otomana se retrage spre Stambul, nu inainte ca regele Francis I sa le plateasca turcilor imensa suma de 800.000 de scuzi (sa mai ziceti ca doar noi am platit tribut Inaltei Porti). La plecare, credinciosi renumelui si faimei lor, turcii jefuiesc 5 nave franceze, asa sa nu isi piarda mana…



Orasul avea sa cunoasca si perioade mai triste, cand foamentea si ciuma au facut mai multe victime decat turcii. Nici razboaiele religioase nu l-au ocolit, conflictele dintre hughenoti si catolici insangerand locul. Prosperitatea si pacea aveau sa vina de abia in secolul 18, cand dezvoltarea agriculturii si a comertului era la apogeu, Secolele imediat urmatoare au dominat prin industrializare si modernizare fara precedent.
Entrance du Provence
Pentru turisti, Toulon poate fi asociat unei adevarate porti deschise spre Provence, probabil cea mai frumoasa regiune a Frantei. Asezat intr-o ambianta clasic provensala, orasul are in apropierea sa imense plantatii de maslini, campuri nesfarsite de lavanda si dealurile pietroase caracteristice sudului Frantei.



Orasul are o clima tipic mediteraneana cu veri toride si ierni blande. Straniu pentru un oras francez, Toulon nu este strabatut de niciun rau sau curs natural de apa. Conditiile naturale au facut ca in apropierea sa existe locuri ideale pentru viticultura. Aici se afla cei peste 90.000 de acri cultivati cu vie din Departamentul Var. Vinuri prestigioase, precum Cotes de Provence, Bandol si Cotes Varois, sunt produse in regiune si oferite cu mandrie la vanzare in Toulon.



In jurul orasului, poti explora unele dintre cele bine prezervate obiective turistice din lume. Trebuie sa fii doar pregatit(a) pentru incursiuni in:
Aix en Provence este fosta capitala a regiunii Provence, din secolul XII pana in zorii Revolutiei Franceze. Astazi, este un oras incantator, un centru universitar faimos pentru atmosfera sa culta, muzica si literatura. Este locul nasterii si copilariei pictorului impresionist Paul Cezzanne, o mare parte a lucrarilor sale fiind dedicate imprejurimilor provensale.


Le Castellet este un sat medieval asezat pe o colina de unde se pot admira in toata splendoarea lor, podgoriile din Bandol. Strazile inguste, pietruite, sunt marginite de case care dateaza din secolele XVII-XVIII, toate fiind restaurate si conservate intr-un mod exemplar. Satul gazduieste si o biserica de secol XII, alaturi de un castel care dateaza din secolul XI. Poarta principala este marginita de sase turnuri de observatie.


Bandol este o mica statiune pierduta printre podgorii, cu iesire la Mediterana printr-un golf mirific. Vilele somptuoase sunt incadrate de pini si mimoze. Opreste-te putin. In fata este marea, iar in spate cafenelele, magazinlele si cochetele buticuri specifice regiunii. Nu uita nici de vinuri. Bandol este probabil cea mai prestigioasa podgorie din Provence.


Periplu prin oras
Odata ajuns aici, te vei afla in apopierea unor obiective cultural-istorico-turistice pe care nu trebuie sa le ratezi, altfel existand riscul sa nu iti ierti niciodata decizia de a le ignora. Nu uita nici de vechea inchisoare a orasului, azi obiectiv turistic de prim rang, deoarece de aici a evadat insusi Jean Valjean, eroul din Mizerabilii lui Hugo.


Biserica Saint Louis este o constructie trufasa si impunatoare, in stil neo-clasic, terminata fix la sfarsitul monarhiei franceze. La fel ca multe alte obiective turistice din oras, a fost bombardata in cel de al doilea Razboi Mondial, dar a fost restaurata magistral in anul 1954.


Muzeul orasului Toulon, sau Musee de la Ville, este situat de-a lungul bulevardului Marechal Leclerc, si gazduieste colectii de arta unice, expunand nu doar lucrarile artistilor provensali, ci si capodopere semnate Caracci, Rodin sau Bruegel. Muzeul are si o sectiune de stiinte naturale, cu mostre din flora, fauna si mineralele locale.


Un obiectiv de prim rang, este fara doar si poate, Muzeul National de Marina, situat inr-o cladire eleganta de secol 18, de Royal Arselan, in imediata apropiere a radei portului. Istoria maritima a acestei regiuni este expusa magistral intr-o colectie remarcabile de obiecte marinaresti, modele de nave si galioane, unele dintre ele datand din secolul 17.


Exotic, si cumva neasteptat, dar binevenit in calea turistului, este si Muzeul de Arte Asiatice din Mourillon. Trebuie sa-l vezi, fie si pentru faptul ce este situat inr-o casa care a apartinut candva lui Jules Verne. Muzeul contine o colectie interesanta de obiecte de arta aduse si donate de ofiterii francezi din perioada coloniilor din Asia de sud-est. Daca ai nimerit pe 14 iulie, aici se comemoreaza ziua in care a cazut Bastilia, printr-un mars militar pe bulevardul central. Dupa masa, este un spectacol aviatic, iar seara focuri de artificii in culorile drapelului francez.


Gastronomie
O plimbare in piata Provencal este o experienta unica. Aici este sufletul si stomacul orasului, contopite armonios intr-o imensa piata in aer liber, unde abunda fructele de mare, pestii, mezelurile si branzeturile locale, preparate dupa retete cunoscute doar de batranii maestri, nenumarate soiuri de fructe si legume plus toata gama gastronomiei provensale. De retinut ca e inchis lunea.


Localurile si pub-urile servesc feluri delicioase, unice. Nu uitati ca suntem probabil in cea mai conservatoare regiune a Frantei, unde degustatul vinului si mancatul sunt principalele ocupatii ale locuitorilor. Maslinele, aduse de greci acum 2 500 ani, acompaniaza majoritatea retetelor traditionale, incluzand tapenade, o pasta din capere, ansoa, ulei de masline si zeama de lamaie. Francezii o mananca intinsa pe felii de paine neagra din grau si secara. Dupa care se lauda ca traiesc 100 de ani. Eu tind sa-i cred. Chiar daca nu toti devin centenari, macar stiu sa traiasca bine…


O alta reteta traditionala delicioasa este Aioli, un fel de maioneza groasa si vascoasa facuta din usturoi si ulei de masline, servita alaturi de peste, fructe de mare si legume. Nu te ridica de la masa pana cand nu ai dat gata o portie sau mai multe de Bouillabaisse autentica (dumnezeiasca ciorba de peste din sudul Frantei), caci altfel se cheama ca nu ai cunoscut Provence, ci ai fost doar un profan turist de duzina care trece surd, mut si orb pe langa miracolele din farfurie care au dus faima locului prin timp si istorie.


Daca vrei sa inchei cu un desert pe masura felurilor de dinainte, incearca o portie de Les Marseillotes, o minune a cofetariei frantuzesti, alcatuita din ciocolata naturala, miere si migdale. Daca inchei apoteotic cu vinurile pomenite anterior, vei adormi fericit si prieten cu toata lumea, racnind in vis Alles les Bleus!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu