vineri, 14 octombrie 2011

CANCUN - PERLA A TURISMULUI MODERN IN YUCATAN

 Cancún – perla din Yucatán

In 1970, un proiect guvernamental mexican începea transformarea unui un mic sat de pescari din jungla Peninsulei Yucatán într-una dintre marile staţiuni de lux ale lumii, care acum atrage şi farmecă patru milioane de turişti pe an. Ca destinaţie de vacanţă, Cancún a cucerit definitiv un teritoriu turistic aflat în trecut în stăpânirea celebrelor Bahamas, Republica Dominicană, Puerto Rico sau Jamaica, iar ca mărturie a victoriei stau apele perfect albastre, plajele delicate, hotelurile sofisticate şi un nesfârşit şir al opţiunilor de explorare a fantasticei lumi istorice şi naturale din Peninsula Yucatán.
Insula
Probabil cu originea în mayaşul "Kan Kun", însemnând "cuib de şarpe", numele insulei apărea deja în hărţi locale mai vechi. Despărţită de jungla coastei Yucatán-ului printr-o lagună cu mangrove, insula Cancún se întinde subţire, luînd forma cifrei 7, în apele Caraibelor, aşezîndu-le în valuri plaje minunate. Două poduri leagă Bulevardul Kukulcan ("Şarpele cu pene") de drumul dinspre aeroport, în sud, şi de oraşul Cancún, în nord, traversând în felul acesta canalele prin care laguna Nichupte comunică, monoton, cu marea.



Cu o lăţime medie de 500 metri, zonele insulare se definesc prin poziţia lor faţă de bulevardul de central: pe partea stângă, restaurante, debarcadere, mall-uri şi terenuri de golf îşi oglindesc siluetele în apele colorate de lumina apusului ale lagunei; pe partea dreaptă, hotelurile şi condominiurile ocupă plajele albe şi îşi etalează luxul celor patru-cinci stele, într-o competiţie neobosită şi elitistă. În mijlocul staţiunii, o inimă de clădiri palpită frenetic la lăsarea nopţii, când muzica şi dansul din cluburi lasă în uitare cinele tradiţionale şi exotice din marile restaurante. Cancún face, prin viaţa lui de noapte, o concurenţă acerbă Los Angeles-ului şi Ibizei...
Dimineaţa devreme este momentul în care staţiunea se descoperă strălucitoare şi elegantă. O plimbare de douăzeci de kilometri pe aleile alăturate bulevardului Kukulcan duce turistul prin parcuri mici şi mereu pline de flori, pe lângă pajişti verzi, clădiri somptuoase, statui şi monumente albe, golaşe în soare, sau fântâni arteziene susurânde. Briza sărată a mării hrăneşte aerul curat, iar liniştea se tulbură cu cearta păsărilor, răsuflarea sacadată a alergătorilor sau bicicliştilor şi cu trecerea a câte unui autobuz obosit, ce duce localnicii spre şi din staţiunea unde îşi câştigă existenţa. În faţa marilor hoteluri, grădini de palmieri, leandri şi trandafiri japonezi aşteaptă zilnicele autocare şi taxiuri pline de turişti în căutarea vacanţei perfecte.
Ieşind pe plajă, turcoazul apelor cu valuri mici întâlneşte un nisip fin, în care stau înfipte rădăcinile palmierilor plini de nuci şi picioarele scurte ale şezlongurilor. În zare, marea se lăţeşte în profunzimi albastre şi stă în aşteptarea sutelor de iahturi, bărci sau vaporaşe ce vor ieşi curând să navigheze spre insulele apropiate.




Oraşul
În dreptul capătului dinspre nord al Zonei Hoteliere de pe insulă, pe continent s-a dezvoltat oraşul Cancún, cu un centru modern şi atmosferă mexicană, care transpune turistul în lumea concretă şi mult mai accesibilă financiar, din afara sferei de influenţă a staţiunii: magazine de artizanat, agenţii de turism, pieţe, şcoli, stadioane, arenă de coride, bănci şi consulate.
O explozie demografică a rezultat, firesc, din "Proiectul Cancún", atunci când obiectivele lui au fost pe deplin duse la sfârşit şi staţiunea a căpătat un prestigiu turistic internaţional de invidiat. Celor câtorva sute de localnici, adăpostiţi acum patruzeci de ani în singurătatea dunelor insulei de lângă coasta Yucatán-ului, li se vor adăuga într-un timp scurt alte mii, zeci de mii de mexicani şi nu numai - astăzi, oraşul numără peste 500.000 de locuitori.


Hotelurile staţiunii
Hilton, Riu, Oasis, Hyatt, Marriot, Barcelo deschid lista de hoteluri de înaltă clasă care se înşiră maiestuoase de-a lungul plajei, dezvăluind turiştilor o combinaţie de artă, tradiţie şi lux. De la înălţimea etajelor, nu rar ameţitoare, se pot admira grădini luxuriante în jurul piscinelor străvezii, acoperişurile de stuf al restaurantelor mexicane ori terase lungite pe plajă, păzite de pescăruşi. Regimul all inclusive poate crea dependenţă celor aflaţi în căutare de odihnă, confort şi bucătărie excelentă, din care nu lipsesc celebrele tostadas, quesadillas, enchiladas, tacos ori sosurile care au făcut Mexicul celebru.


Serviciile de cea mai bună calitate sunt întregite prin oferta turistică pe care birourile postate în marile holuri o prezintă în prima zi de cazare. Nişte cataloage imense, cu fotografii atractive şi preţuri rezonabile, îi indică turistului atât de multe posibilităţi de distracţie şi aventură, încât acestuia nu i-ar fi suficientă o şedere de câteva luni de zile, pentru a le epuiza. Alegerile devin grele, se negociază preţuri, date, niveluri de adrenalină, pentru ca, la final, clientul să plece mulţumit de o reducere de 10-20% pentru un pachet de oferte.


Seara târzie aduce spectacole de dansuri tradiţionale, concerte ale mariachi-lor, concursuri şi ateliere meşteşugăreşti, fiecare în decorul multicolor al scenelor sau grădinilor. Pentru cei romantici, se rezervă cinele fastuoase pe iahturi ieşite în larg, de unde insula se vede ca un şarpe luminos; pentru cei aventuroşi, două trupe de artişti dau viaţă episodului final al poveştii lui Captain Hook, într-un show cu salve de tun, acrobaţii pe frînghiile catargelor de corăbii şi încrâncenate lupte între piraţi.





Poarta spre lumea maya
O călătorie în istoria prezentă şi trecută a lumii mayaşe poate începe cu uşurinţă din Cancún, unde jungla se întâlneşte cu marea. Poveştile minunate ale vechii civilizaţii precolumbiene vor fi rostite pe durata turului de o zi în fiecare dintre cele mai celebre, mai mari şi mai impresionante oraşe mayaşe din Yucatán. Piramida Kukulcan (denumită şi "Castelul") din complexul Chichen Itza se numără printre minunile Lumii Noi şi reprezintă ca structură un masiv calendar mayaş construit din piatră. Împrejurul ei se pot admira marea curte pentru jocul cu mingea de cauciuc, templul jaguarilor, platforma craniilor, un cenote sfânt, grupul celor o mie de coloane, osuarul şi El Caracol, observatorul astronomic.


La Tulum, ruinele maya împodobesc coasta înaltă a mării. Piramida principală a imensului oraş Coba, din care abia 8 % a fost recuperat de arheologi din braţele junglei, se înalţă până deasupra coronamentului, dând o privelişte superbă asupra depărtărilor. Uxmal-ul, prin structurile sale de calcar foarte bine conservate, oferă ochilor armonie, iar sufletelor, pace.



Pentru lumea maya, cenote-le (peşterile sau gropile cu apă, create prin eroziunea solului şi prăbuşirea lui) au fost sursă de viaţă şi spiritualitate, datorită apelelor dulci şi curate, din străfundurile de calcar ale peninsulei. Prin ele, se pătrundea într-o lume minunată, ce comunica cu zeii. Astăzi, ele pot fi explorate cu barca, prin snorkeling sau scuba-diving, înfăţişând un paradis subacvatic, sub rădăcinile adânci ale junglei. În apropierea cenotelor, sate mayaşe şi tradiţionale haciendas sunt locuri de repaus în călătoriile prin pădurea tropicală, dând ocazia turiştilor fie să participe la un ritual de purificare condus de un preot maya, fie să cumpere un suvenir amintind de istoria veche a Yucatán-ului.




Paradisuri de vacanţă
La sud şi est de Cancún, natura şi omul au creat câteva paradisuri pentru iubitorii de aventură şi distracţie: XCARET, XEL-HA, Parcul Naţional Isla Cotoy şi Rezervaţia Sianka'n. Cel mai grozav parc eco-arheologic, XCARET, îmbină bogăţia biodiversităţii Yucatán-ului cu moştenirea culturală mexicană, într-o suită de componente: grădină zoologică, rezervaţie, scenă de spectacole, muzeu, restaurant, parc acvatic, toate de o mare diversitate, pe o suprafaţă imensă.
Snorkeling, înot cu delfinii, scuba-diving, călătorii pe fundul mării, spa - sunt activităţile la mare căutare din parcul acvatic XEL-HA.
Insula Cotoy rămâne sanctuarul păsărilor: peste 100 de specii pot fi urmărite şi admirate, printre care roşul flamingo, pelicanii maro, cormoranii, egretele albe.


"Unde s-a născut cerul" sau Sianka'n reprezintă o rezervaţie ecologică recunoscută drept "World Heritage Site" în 1987 de către UNESCO. Lagunele şi canalele sale cu mangrove legau în trecut oraşele mayaşe, iar astăzi poartă bărcile cu turiştii nerăbdători să zărească vreunele dintre animalele protejate: pume, crocodili, tapiri, pecari, jaguari, maimuţe etc.

Atracţii finale în Cancún
Dacă orice ieşire din Cancún sau imediata sa apropiere poate însemna un efort prea mare pentru un turist, acesta va fi sfătuit să încerce măcar una dintre nenumăratele atracţii la îndemână: vizitarea sitului arheologic "El Rey", pescuitul tradiţional de mare adâncime sau cel pe timp de noapte, parasailing, tur cu submarinul, wind-surfing, plimbări cu caiacul sau cu un vehicul-amfibie, înot cu delfinii, scufundări, explorarea junglei cu jeep-ul, zip-line, coride, rafting şi, în cele din urmă, baia de soare pe plajele mării sau pe marginea lagunei. Este de înţeles cum, în 2007, Trustul pentru Promovarea Turismului din Cancún primea titlul de "Best of the Best" din partea Organizaţiei Mondiale a Turismului.


La finalul unei lungi zile, staţiunea adoarme pentru puţine ore, cu apele clipocind în jur. A doua zi, va străluci din nou, spre mândria mexicanilor şi încântarea turiştilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu