duminică, 18 septembrie 2011

XI'AN - ARMATE SUBTERANE DE TERACOTĂ


 

Xi’an, China – orasul soldatilor de teracota
Aici se dezvaluie o cultura antica si exotica in fata ochilor unui străin şi se află cat de mult difera mentalitatea si obiceiurile europene fata de o tara orientala, chiar de la fata locului. 
In Xi'An se ajunge dupa un drum de 16 ore cu trenul, Beijing - Xi'An. Pretul biletului a fost de aproximativ 45 de dolari, iar conditiile din tren sunt decente. Există curent  cuşete in compartimente cu 6 paturi. In trenurile de noapte există si compartimente de 4 paturi însa pretul este dublu iar diferenta de confort nu este prea mare.
XI'AN nu este un oraş foarte mare. O zi pentru Armata de Teracota si o zi pentru vizitarea orasului, sunt de ajuns. Acest oras, fosta capitala a Imperiului Chinez sub 13 dinastii este renumit in special pentru faptul ca era capatul Drumului Matasii. Astfel, aici s-au stabilit de-a lungul timpului numerosi musulmani care faceau comert pe vremuri, aducand in China mirodenii si cumparand matase. Xi'an-ul a ajuns sa aiba acum cea mai mare comunitate musulmana din China si adaposteste cea mai mare moschee din China.
Orasul este insa faimos pentru Armata de Teracota a împaratului Qin, descoperita in anii '70 de un localnic. Acum acel localnic este erou national în China si director de muzeu la Xi'an, unde ofera autografe turistilor pe cartea sa autobiografica, la pretul de 20 de dolari. Se spune ca obiectele de ceramica începusera sa fie descoperite cu mult timp inainte de 1970, însa oamenii nu raportau descoperirile, ci ţineau obiectele în casă, venerandu-le.
Sunt in total 8000 de soldatei de teracota, unii mai mari, altii mai mici, cu diferite grade militare, tunsori, priviri, fizionomii, etc. Se spune ca fiecare este diferit si ca mai sunt inca mii de astfel de exponate neexcavate.
Soldaţii sunt impartiti in trei hangare, cel mai impresionant fiind hangarul numarul 3, care contine peste 6000 de soldaţi. Fiecare este imbracat si pozitionat conform gradului sau militar (arcasii erau asezati in genunchi) si au expresii faciale diferite, iar unii dintre ei sunt calare.

Şi adevărata Chină


Qin Shi Huangdi, primul împarat chinez, si-a inceput mormantul imediat cum a preluat puterea. Asemanator vechilor egipteni, chinezii credeau in nemurirea sufletului si de aceea imparatul a dorit sa fie pazit de soldati in marime naturala, diferentiati dupa rangul militar. Imparatul Qin este cel care a unificat China şi a unit toate zidurile din ţară, formand Marele Zid dar şi cel care a dat numele Chinei, a standardizat moneda şi unitaţile de masură, dar şi scrisul. Desi a facut multe lucruri bune, Qin a fost totusi un împarat excentric care a folosit sume imense de bani si peste 700.000 de oameni la constructia mormantului sau si a ingropat de vii zeci de amante.

Pana acum, arheologii nu au excavat mormantul propriu-zis al imparatului, insa folosindu-se raze infrarosii, au incercat sa reconstituie mormantul acestuia, despre care se spune ca ar avea tavanul batut cu pietre pretioase si ca rauri de mercur ar curge prin el.

Desi mai putin organizat decat Beijing-ul, cu un transport in comun de-a dreptul haotic, Xi'an mai este cunoscut pentru alte cateva atractii in afara de Armata de Teracota. Se pot enumera aici Turnul Tobei si al Clopotului, pe care se regasesc în majoritatea oraselor din China si unde se dau reprezentatii de mai multe ori pe zi, zidurile orasului care inconjoara acum centrul vechi (se spune ca sunt cel mai bine pastrate ziduri de oras din China), Pagoda Marii Gâste Salbatice si Pagoda Micii Gâste Salbatice.

Cartierul musulman din XI'AN

Marea pagodă


Fantana arteziana din fata Pagodei Marii Gaste Salbatice este in fiecare seara, protagonista unui spectacol cu muzica, lumina si apa, cel mai mare de acest gen din Asia. Nu trebuie ratat nici cartierul musulman, cu toate mancarurile picante de aici si cu cea mai mare moschee din Asia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu