luni, 12 septembrie 2011

GLASGOW - CU BUNE ŞI RELE

 

Situat pe malurile râului Clyde, Glasgow este cel mai mare oraş din Scoţia şi al treilea ca mărime din Regatul Unit. Dar acest aspect este de importanţă minimă. Glasgow ramâne cel mai mare centru industrial al Scoţiei, inima culturii şi civilizaţiei scoţiene, un oraş viu, pasional chiar, cu o atmosferă unică de care nu vrei să te dezlipeşti uşor.
Este surprinzător, sofisticat, clasic, arhaic, melancolic şi vibrează de minunatul spirit al nemuritoarei Scoţii...

Acasă la scoţienii cei aprigi

Aproape orice ghid de călătorii te informează din start că acest oraş are o populaţie de circa 600.000 locuitori. Inexact: cu tot cu suburbiile de pe ambele maluri ale râului Clyde, care îl desparte în două, Glasgow numără peste 2 milioane de suflete, majoritar scoţieni.

Pentru turistul care îl străbate pentru prima oară cu piciorul, Bătrânul Glasgow este împărţit în două mari zone: City Centre, partea cea mai mare, compusă din zonele de shopping şi distracţie, precum şi instituţii de comerţ, şi aşa-numitul West End - un cartier cu aer boem şi aristocratic, plin de cafenele, pub-uri şi restaurante diverse, care înconjoară Universitatea din Glasgow şi Muzeul Kelvingorve.

City Centre, denumit de localnici şi Town sau The Toon, este partea din oraş care atrage cei mai mulţi vizitatori, fiind caracterizată de clădirile construite în stil victorian şi edwardian. Marile artere de circulaţie din City Centre sunt Argyle Street şi Sauchiehall Street, care străbat zona de la est la vest, şi sunt legate între ele de Buchanan Street, care le intersectează de la nord la sud.


Probabil cea mai vizitată subdiviziune din City Centre este celebrul Merchant City, o zonă perfect conservată care circumscrie centrul medieval al oraşului. Această porţiune plină de edificii şi monumente istorice este dominată de turnul cu ceas al City Chambers şi clădirea Tolbooth cu forma sa hexagonală caracteristică.
Altă prezenţă marcantă este statuia lui John Knox de lângă cimitirul Necropolis. Acesta din urmă, foarte mare, adăposteşte rămăşiţele a aproximativ 50.000 de oameni, fiind poreclit de englezii din perioada victoriană Oraşul Morţilor.

In imediata apropiere, vă puteţi plimba prin George Square şi puteţi vizita Muzeul de Artă Modernă, o clădire somptuoasă ornată cu coloane în stil doric.
Dacă sunteţi deja pe Bath Street, ţineţi direcţia de mers până ajungeţi în Piaţa Blythswood, unde puteţi admira Old Scottish Automobile Club, astăzi amenajat sub forma unui exclusivist şi aristocratic hotel de epocă.

Prin West End

In vestul oraşului Glasgow popularul şi dinamicul West End.
Nu este nici cartier, nici zonă rezidenţială, dar toată lumea, turişti şi localnici deopotrivă, îl cunosc drept perimetrul uriaş mărginit la est de autostrada M8, la nord de Great Western Road, la sud de Argyle Street, iar la vest de Crow Road.
Inima West End-ului este marcată definitoriu de silueta în stil gotic a Universităţii din Glasgow, cel mai vechi şi mai impresionant lăcaş de învăţătură din această citadelă clasică a Scoţiei. Prestigioasa universitate este a patra ca vechime din întregul Regat Unit, fiind fondată în anul 1451. Astăzi este considerată una dintre cele mai importante instituţii academice din Marea Britanie. Prezenţa Universităţii dă zonei West End caracterul său distinctiv - străzile sale mărginite de copaci, sunt pline, pe aproape tot parcursul anului, de studenţi.

Majoritatea turiştilor care explorează zona West End pornesc din preajma Byres Road, artera principală de circulaţie de aici. Byres Road este garnisit pe ambele laturi de pub-uri, restaurante şi magazine cu specific divers, unde poţi găsi aproape orice lucru din lume. Coborând de la Universitate spre Kelvingrove Park, de-a lungul Kelvin Way - o stradă largă, încadrată de copaci, ajungeţi într-o piaţetă asemănătoare cu centrul vechi al oraşului englezesc Bath. Continuând drumul, descoperim Muzeul şi Galeria de Artă Kelvingrove, cel mai mare muzeu de profil din Scoţia. Aşezământul cultural adăposteşte unele dintre cele mai valoroase colecţii din Marea Britanie, amintind aici doar lucrările semnate de Salvador Dali.


Glasgow - Complex de conferinţe

In apropiere este şi interesantul Muzeu al Transporturilor din Glasgow, care merită vizitat, de asemenea, pentru o incursiune în istoria mijloacelor de locomoţie, de la atelaje sau vehicule cu aburi, la ultimele modele de automobile din prezent.

Arhitectură, eleganţă şi cultură
Marea majoritate a clădirilor din Glasgow sunt construite în clasicele stiluri victorian şi edwardian, dar acestea coexistă cu edificii moderne, cu un aspect îndrăzneţ şi inovator. Dintre acestea se remarcă Clyde Auditorium, o imensă sală de concerte care face parte din complexul Scottish Exhibition and Conference Centre.
Impozanta clădire a City Chambers, construită în anul 1881, se remarcă prin stilul său arhitectural de inspiraţie italian-renascentistă. Catedrala din Glasgow este, pe de altă parte, un exemplu strălucit de arhitectură gotică, datând din vremurile Evului Mediu timpuriu.


Glasgow - Centrul de conferinţe

Biblioteca Mitchell este cea mai mare bibliotecă publică din Europa, cu o sală de lectură impresionantă; poţi petrece o zi întreagă aici, şi tot te vei întoarce în ziua următoare!
Nu ocoliţi nici faimoasa Willow Tea Rooms, o ceainărie construită în anul 1904 după planurile lui Charles Rennie Macintosh, este o clădire cu adevărat magnifică.

Glasgow, în ciuda aparenţei sale sale de oraş scoţian mohorât, este un centru al artei şi al frumosului. Doar primăria singură are în grijă un număr de 13 muzee şi galerii de profil, fără a le mai socoti muzeele şi colecţiile particulare.
Iubitorii de ştiinţe se vor simţi inspiraţi vizitând Glasgow Science Centre, un edificiu cu sute de prezentări interactive, expoziţii de popularizare a ştiinţelor, cinema IMAX şi Glasgow Tower, turnul înalt de 125 metri, singurul turn din lume care efectuează o rotaţie de 360 grade în jurul axei sale. De reţinut că vizitarea acestui minunat centru al ştiinţei şi fantasticului costă 10 lire sterline pentru adulţi şi 8 pentru copii. Suntem in Scoţia, totuşi...

Muzeul şi Galeria de Artă Hunterian: galeria cuprinde o valoroasă colecţie de lucrări de artă, în vreme ce muzeul - cel mai vechi muzeu din Scoţia -, expune vestigii ale prezenţei romanilor, descoperite în fortul din Bearsden, precum şi fosile de dinozauri descoperite în Insula Skye. De vizitat neapărat şi Fossil Grove, care conţine rămăşiţele unei păduri pietrificate, vechi de peste 330 milioane ani - Nu este singura pădure fosilizată datând din acea perioadă,ci are concurentă, vel puţin pe cea din apropierea oraşului Varna, din Bulgaria.

Glasgow este celebru şi pentru scena sa muzicală. In ultimii 20 de ani numeroase trupe din curentele indie, britt pop, rock, s-au lansat ori şi-au cucerit celebritatea în acest oraş.
Dacă ajungeţi cumva în pub-ul King Tut's Wah Wah Hut, de pe strada Vincent, ei bine acesta este locul s-a lansat celebra trupă Oasis.

Fotbal şi gastronomie

Glasgow deţine primele trei stadioane de fotbal ca mărime din Scoţia, iar acest amănunt reflectă cum nu se poate mai bine pasiunea locuitorilor săi pentru sportul cu balonul rotund.
Oraşul nu s-a dezis de tradiţia fotbalistică a rivalităţilor şi derby-urilor locale.

Precum în Roma, (unde este vie rivalitatea dintre A. S. Roma şi Lazio Roma), Milano, unde Internazionale şi A.C. fac legea, sau Belgrad, unde Steaua Roşie şi Partizan ridică codul de alarmă din oraş in zilele când joacă una împotriva celeilalte, Glasgow îşi are derby-ul şi rivalitatea sa tradiţională între cluburile Rangers şi Celtic.

Atenţie, deci, la hooligans, prezenţi, din nefericire, şi în rândul facţiunilor "ultra" din galeriile de suporteri ale celor două eterne rivale. Şi atenţie la ce obiecte de vestimentaţie purtaţi dacă vă nimeriţi în oraş în timpul unui derby. Cei de la Glasgow Rangers sunt adepţii culorilor alb, albastru, roşu, pe când cei din tabăra adversă, a celor de la Celtic, sunt întotdeauna sub culorile verde şi alb.
Dacă a venit vremea mesei şi doriţi să încercaţi un meniu tradiţional scoţian, încercaţi pub-urile şi restaurantele Ubiquitos Chip, Arisaig, The Red Onion sau The Coronation.


Glasgow - Curtea Univesităţii

Gastronomia scoţiană se bazează pe ingrediente naturale, care constau în principal din carne de vânat, peşte, oaie, vită, puţine legume şi cereale, dar multe lactate şi brânzeturi.
Cel mai celebru fel de mâncare este haggis, o tocătură din inimă, ficat şi plămâni de oaie, amestecate cu ceapă şi condimente. Cu acest amestec se umple un stomac de oaie, care se coase ulterior şi este ţinut la cuptor, la foc mic şi în sos propriu, pentru aproximativ 3 ore. Haggis era în vechime felul de mâncare favorit al celebrilor războinici scoţieni înveşmântaţi în tartanele lor cadrilate.

Cu toate acestea, la ora actuală, bucătăria tradiţională scoţiană pierde rapid teren în faţa ofensivei culinare declanşate de gastronomia indiană şi chineză, adusă în oraş de minoritaţile indo-pakistaneză şi chineză. Din acest motiv, Glasgow este denumit cu sarcasm "Curry Capital of Britain", datorită sutelor de fast-food-uri şi restaurante cu specific indian sau chinezesc, care literalmente împânzesc oraşul.
Nu trebuie uitat că oraşul şi-a dobândit o binemeritată faimă în rândul băutorilor de pe toate meridianele lumii. Glasgow este considerat, neoficial, drept o adevărată capitală a berii şi whisky-ului tradiţional scoţian.
Cu toate acestea, a fost şi a rămas un oraş relativ sigur pentru turişti şi locuitori. Cea mai sigură zonă este cea centrală; suburbiile locuite de imigranţi şomeri prezintă, din nefericire, un grad relativ ridicat al infracţiunilor, ca toate suburbiile marilor oraşe din lume, de altfel.
Glasgow rămâne aşadar un oraş total, cu bune şi rele, interesant şi plin de surprize pentru orice turist. Dacă vrei să cunoşti sufletul scoţian, rămâne totuşi un loc potrivit, în ciuda cosmopolitismului său galopant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu