vineri, 23 septembrie 2011

CINCI DIN CELE MAI CALDE LOCURI DE PE PĂMÂNT

Al-Aziziyah, Libia

Dacă se merge cu masina 40 de km spre sud de Tripoli, se ajunge la Al-Aziziyah, unde, pe 13 septembrie 1922, a fost înregistrata cea mai mare temperatura din lume: 57.8°C. Orasul se afla la mai putin de o ora departare de Marea Mediteraneeana si nu exista nicio retea feroviara, asa ca trebuie sa prindeti autobuzul. Conditiile de viata sunt simple, iar costul vietii este ieftin.

Dallol, Etiopia

La Dallol, în Depresiunea Denakil, Africa se afunda la o adancime de 116 m sub nivelul marii, iar temperatura zboara cu o viteza uimitoare in termometre. Aceasta zona a fost denumita de catre National Geographic "drept cel mai crunt loc de trait de pe suprafata Terrei".
Dallol are in medie, cea mai mare temperatura din lume: 34.4°C. Dacă se merge mai departe, se va ajunge la vulcanul Dallol, cel mai jos de pe Pamant.

Dasht-e Lut, Iran

In 2004 si 2005, acest platou desertic a inregistrat temperatura anuala record, spargand bariera de  70°C.  Alaturi de caldura,  Dasht-e Lut se bate cu Desertul Atacama din Chile pentru titulatura de "cel mai uscat loc din lume" si, pe suprafata unei mari zone a platoului, nu supravietuieste nicio creatura, nici macar bacteriile.
Estul desertului are potential de destinatie turistica, mai ales gratie dunele de nisip sculptate, ce ating si inaltimi de 500 de metri.
Yazd (cel mai arid oras din Iran) se afla la granita cu  Dasht-e Lut si Dasht-e Kavir
. Cine vrea cu adevarat sa se avânte în deşert, trebuie să află din obiceiurile nomazilor locali.

Death Valley, SUA

"Valea Mortii" din California a inregistrat a doua cea mai mare temperatura din lume, atingand 56.7°C. In timpul verii media este de 47°C, acesta fiindcel mai uscat loc de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.
Nu este tocmai mediu propice pentru drumetii, amplasarea corturilor sau practicarea golfului. Incercuita de munti, Valea Mortii plonjeaza 86m sub nivelul marii, ceea ce ar putea explica temperatura insuportabila.
De la Las Vegas pana la Death Valley este o distanta de 3 ore cu masina. In perioada Craciunului, zona este mai putin aglomerata. Nu trebuie plecat la drum fără un automobil robust, s-ar putea s se ramână pentru foarte mult timp în pustietate.


Bangkok, Thailanda 

Incoronat de catre Organizatia Meteorologica Internationala drept "Cea mai fierbinte capitală de pe Planeta", Bangkokul are o temperatura medie anuala a aerului de 28°C.
Lunile din martie, aprilie mai sunt cele mai calde, cand orasul plin de ceata si fum pare nelocuibil, cu o temperatura de 34°C si o umiditate de 90%.
Orasul este mai rece doar in decembrie (in jur de 31 de grade), însă umiditatea rămâne crescută, făcând din Bangkok (un oraş atat de frumos) aprope insuportabil.
  

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu