joi, 15 septembrie 2011

CELE MAI INALTE TRECĂTORI ALE LUMII

Trecătoarea Karakoram

 


Este cea mai înaltă trecătoare de pe pământ, care se ridică la altitudinea de 5.540 metri. Această altitudine, cu atmosferă rarefiată şi cu mare deficit de oxigen, dar unde şi hrana animalelor este extrem de rară, a condus la moartea unui număr inimaginabil de animale, astfel că drumul a devenit notoriu prin răspândirea osemintelor de-a lungul lui.

Trecătoarea Tanggula 


Trecătoarea tibetană Tanggula urcă la o altitudine de 5231 de metri şi deschide drumul Qinghai-Xijang, Tibet. Ea este renumită pentru că reprezintă punctul cel mai înalt atins de transportul feroviar.

Trecătoarea Tanglang La
 


 
Cu o altitudine de 5.200 de matri Tanglang La este cea de a doua ca înălţime din munţii Indiei, cu posibilităţi de a fi trecută de vehicole. Altitudinea şi lipsa de oxigen dau naştere la disconfort marcant călătorilor neobişnuiţi cu viaţa în aceste condiţii.

 
Trecătoarea Khardung La

Poartă de intrare în valea Nubra, Khardung La este largă dar este cea mai înaltă trecătoare posibil de trecut cu un vehicol. O expediţie recentă i-a măsurat o înălţime de 5.329 metri.
Trecătoarea Changla


Trecătoarea Changla, cu cei 5.425 metri altitudine, este una dintre cele mai înalte din munţii Indiei. Ea este principala legătură spre platoul Changthang din Himalaia.

 
Trecătoarea Semo La 


Cu cei 5.565 de metri altitudine, trecătoarea Semo La este fără îndoială cea mai înaltă din lume pentru vehicole, dar numai după ce s-a operat o măsueătoare precisă a lor. Situată în partea centrală a Tibetului, această trecătoare asigură accesul spre regiunea Chang Tang. dar ea este înaltă şi izolată şi trebuie alese altele.
Trecătoarea Marsimik La 

Lipsită acut de oxigen la cei 5.582 de metri ai săi, această trecătoare este totuşi o trecere perfidă dinspre succesiunea Chang-Chemno din Himalaia în nordul Indiei.
Trecătoarea Gondogoro La 


 
Trecătoarea Gondogoro La se află la circa 5.940 de meteri altitudine şi se conectează cu Valea Concordia Hushe din Gilgit-Baltistan, în Pakistan.

Trecătoarea Punta Olimpica


Trecătoarea Punta Olimpica se află în Peru şi are o altitudine de 4.890 de metri.

Trecătoarea Gampa La


Trecătoarea Gampa La se găseşte în Tibet şi are o altitudine în jur de 4.794 de metri. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu