sâmbătă, 17 septembrie 2011

CEI MAI PERICULOŞI VULCANI AI LUMII - PREVIZIBILI

Ojos del Salado Volcan


Ojos del Salado de 6,893 meters se află pe frontiera dintre Argentina şi Chile. Este al doilea munte ca înşlţime din emisfera occidentală şi cel mai înalt din Chile. 

Llullaillaco Volcano 



Llullaillaco are 6,739 metri şi este plasar tot pe frontiera dintre Argentina şi Chile. Este situat în deşertu Atacama, unul din locurile cele mai aride din lume. Llullaillaco se află pe locul al doilea, ca înălţime, între cei mai activi vulcani ai lumii.
  
Guallatiri Volcano 


Guallatiri se găseşte imediat la apus de frontiera dintre Bolivia şi Chile. Se ridică simetric la 6071 de metri înălţime şi este acoperit de gheaţă. 

Licancabur Volcano


Licancabur, cu înălţimea de  5.920 metri, se găseşte pe linia Anzilor dintre Bolivia şi Chile. Cei 70-90 de metri ai lacului craterului este considerat cel mai mare lac de crater vulcanic din lume şi în pofida temperaturilor aerului ce poate atige -30 grade, el conţine numeroase vietăţi. 
Cotopaxi Volcano


Cotopaxi are 5.897 metri şi este situat în Ecuador. Incepând cu anul 1738 a erupt de mai mult de 50 de ori. Specialiştii estimează că o nouă erupţie a celebrului vulcan este de aşteptat în curând.
 
San José Volcano 


Vulcanul San José are 5850 metri şi este localizat în munţii Anzi ce aparţin statului Chile. Ultimile erupţii ale lui au avut loc în anii 1838, 1881, 1889-1890, 1895-1897, 1959, 1960.
El Misti Volcano (Vulcanul Misti) 



El Misti se află în Peru. Cu vârful său, con perfect, se ridică la altitudinea de 5.822 de metri şi se situiază între munţii Chachani şi vulcanul Pichu-Pichu. Acest munte impresionant este vizibil aproape întregul an, dar mai ales iarna. 
   
Antisana Volcano 



Antisana are 5.753 metri şi este situat în Ecuador. In apropiere se află un sat unic în care locuitorii fierb şi coc alimentele în gropi săpate în magmă şi reprezintă una dintre singurele culturi care trăieşte fără a folosi cuptorul.

Ubinas Volcan 


Ubinas are 5,672 metri şi se află în regiunea Moquegua din Peru. El este vulcanul cel mai activ din această ţară. Depozitele avalanşelor de pe latura de sud-est se întind până la 10 Km de vulcan.      
Lascar Volcano 



Lascar are 5.592 metri şi se află în partea de nord a statului Chile. El este cel mai activ din această ţară. Se înregistrează curent erupţii mici şi moderate, dar cea mai mare erupţie istorică a lui lascar s-a produs în 1993, provocând scurgeri piroclasice până la 8,5 Km spre nord-vest de vârf şi proiectări de cenuşă până la Buenos Aires.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu